Succeed.cz/Fórum/Jak flexibilní pracovní doba pomáhá zlepšit produktivitu?

Jak flexibilní pracovní doba pomáhá zlepšit produktivitu?

Zajímalo by mě, jak vlastně flexibilní pracovní doba ovlivňuje produktivitu zaměstnanců. Mám pocit, že když si lidé mohou sami rozhodnout, kdy pracují, že se pak cítí mnohem lépe a mají víc energie. Myslím si, že pokud se lidé mohou vyhnout dopravním zácpám nebo si naplánovat práci na dobu, kdy jsou nejvíc produktivní, mohlo by to vést k lepším výsledkům. Umíte si představit, jak by to vypadalo, kdyby každý mohl pracovat ve svém optimálním čase? Hlavně mě zajímá, jestli je to opravdu jenom o tom hlavném plánu práce nebo jestli to má i nějaký psychologický efekt na zaměstnance. Jak moc třeba záleží na tom, jakou práci dělají a jak moc se jí věnují? Myslím, že v některých oborech by to mohlo být super výhodné a jiných zase ne. Také mě baví myšlenka toho, že když lidé mají možnost upravit si pracovní den podle svých potřeb, tak jim to může pomoct lépe skloubit práci a osobní život. To by mohlo vést k menšímu stresu a větší spokojenosti v práci. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s flexibilní pracovní dobou a produktivitou? Změnila se vaše práce nebo přístup k ní díky téhle změně? Rád bych slyšel názory ostatních!

197 slov
2 minut čtení
16. 11. 2023
Petr Málek

Flexibilní pracovní doba fakt může udělat divy. Když si lidi můžou vybrat, kdy chtějí pracovat, tak často vyleze jejich produktivita. Mnoho lidí je třeba ranní ptáčata, jiní zase pracují lépe večer. Když se vyhnou ranním zácpám a stresu, mají víc energie na to, co dělají. Navíc, když si můžou naplánovat práci podle toho, jak se cítí a co potřebují, třeba si dají pauzu, když to potřebují. Tím pádem je menší pravděpodobnost vyhoření nebo frustrace. O tom psychologickém efektu mluví hodně lidí – větší spokojenost a pocit kontroly nad vlastním časem rozhodně pomáhají. Samozřejmě záleží na typu práce. U kreativních profesích to může být obrovský přínos, zatímco u těch víc strukturovaných to nemusí být tak jednoznačné. Osobně jsem se cítil líp, když jsem mohl upravit pracovní den podle sebe – je to o harmonii mezi pracovním a osobním životem a to prostě funguje.

142 slov
1.4 minut čtení
18. 11. 2024
Lenka Matoušková

Flexibilní pracovní doba fakt může hodně zlepšit produktivitu. Když si lidi můžou vybrat, kdy pracovat, tak se cítí líp a víc motivovaný. Třeba ráno jsou čerství, takže udělají víc práce než odpoledne, kdy už jsou unavení. Navíc se vyhnou zácpám, což jim ušetří čas a nervy.

Psychologicky to taky hraje roli, protože když máš pocit, že si můžeš organizovat den podle sebe, tak jsi spokojenější a méně stresovanej. To pak ovlivňuje i kvalitu práce. V některých oborech to může být fakt super – třeba v IT nebo marketingu, kde kreativita a soustředění hodně záleží na tom, kdy máš ten správný flow.

Na druhou stranu jsou obory, kde je třeba dodržovat pevné hodiny kvůli týmové spolupráci nebo zákazníkům. Ale i tak si myslím, že i tam by trochu flexibility prospělo. Celkově jo, flexibilní pracovní doba může přinést spoustu benefitů jak v produktivitě, tak ve spokojenosti zaměstnanců.

144 slov
1.4 minut čtení
17. 2. 2024
Tomáš Procházka
Succeed.cz/Články/Nové trendy
Proč je důležité mít flexibilní pracovní modely v post-pandemickém světě?Tento článek se zaměřuje na výhody a nevýhody flexibilních pracovních modelů pro zaměstnance a podnikatele v post-pandemickém prostředí.
1000 slov
10 minut čtení
17. 3. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky