Succeed.cz/Fórum/Jak začít podnikat, když mám stále práci v korporátu?

Jak začít podnikat, když mám stále práci v korporátu?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně podnikání a zároveň práce v korporátu. Mám skvělý nápad na podnikání, ale jsem stále zaměstnaný a nevím, jak to skloubit. Chci se ptát, jaké jsou nejlepší kroky pro to, abych mohl začít podnikat, aniž bych musel okamžitě opustit svou stávající práci? Myslíte, že je lepší začít s podnikáním jako vedlejším projektem ve volném čase, nebo se rovnou vrhnout do plného podnikání? Jak si správně rozvrhnout čas mezi prací a budováním svého byznysu? Přemýšlím i o tom, jaké zdroje by mohly být užitečné, jako třeba online kurzy nebo knihy o podnikání. Taktéž mě zajímá, zda jsou nějaké specifické obory, které by se daly dobře kombinovat s pracovním poměrem v korporátu. Jaké máte zkušenosti s tímto přístupem? Nerad bych investoval čas a energii do něčeho, co se nakonec ukáže jako nerealizovatelné. Děkuji za všechny tipy a rady!

141 slov
1.4 minut čtení
7. 8. 2024
Ivana Šindelářová

Nejdřív si ujasni, co vlastně chceš dělat. Pokud je tvůj nápad jasný, začni tím, že ho budeš rozvíjet ve volném čase. Klidně si nastav nějaké cíle na měsíc nebo půl roku. Zkus třeba o víkendech nebo večer pracovat na svých projektech. Dobrý nápad je taky zkoušet to jako vedlejší aktivitu, aby ses ujistil, že to má smysl.

S časem to bude o organizaci. Udělej si rozvrh a zkus najít rovnováhu mezi prací a byznysem. Fakt je důležitý mít nějaké zdroje - online kurzy, knihy nebo třeba podcasty ti můžou hodně pomoct. Hlavně se neboj se ptát a hledat rady od lidí, co už podnikají.

Pokud jde o obory, tak něco digitálního, jako je e-commerce nebo konzultace, by mohlo být fajn, protože to můžeš dělat odkudkoli a klidně i po večerech. Nezapomeň se ale podívat i na firemní pravidla ohledně vedlejších činností - ať se nedostaneš do problémů.

Shrnuto, klidně začni na malém projektu ve volném čase a postupně se uvidí, jestli to roste nebo ne.

163 slov
1.6 minut čtení
31. 8. 2024
Daniela Kočová

Takže, pokud máš nápad a chceš začít podnikat, aniž bys opustil práci, je to určitě možné. Nejlepší je začít s podnikáním jako vedlejším projektem. Můžeš to dělat ve volném čase, třeba večer nebo o víkendu. Je důležitý si dobře rozvrhnout čas, aby ses nezbláznil. Zkus si třeba udělat plán na týden, co a kdy uděláš, abys měl jasný cíl.

Co se týče zdrojů, online kurzy jsou super. Třeba na Coursera nebo Udemy najdeš spoustu věcí ohledně podnikání. Knihy jako "Start-up manual" nebo "Lean Startup" můžou taky pomoct. Snaž se najít obor, co tě baví a dají se dělat vedlejší projekty – třeba freelancing nebo e-shop.

Z vlastní zkušenosti ti řeknu, že je fajn mít nějakou rezervu peněz, než začneš podnikat naplno. A hlavně – snaž se být realista ohledně toho, kolik času a energie do toho můžeš dát bez toho, abys zanedbával práci a osobní život. Hodně štěstí!

147 slov
1.5 minut čtení
11. 11. 2024
Antonín Brychta
Succeed.cz/Články/Úspěšné příběhy
Přechod z korporátu k podnikání: Jak jsem změnil svůj životní projekt ve svůj byznysOsobní příběh úspěšného podnikatele, který se rozhodl opustit stabilní zaměstnání a vybudovat vlastní značku.
1000 slov
10 minut čtení
3. 7. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky