Succeed.cz/Fórum/Jak začít podnikat, když mám zaměstnání?

Jak začít podnikat, když mám zaměstnání?

Už nějakou dobu přemýšlím o tom, jak bych mohl začít podnikat, ale mám stálé zaměstnání a nevím, jak to skloubit. Zároveň mě láká myšlenka na vlastní byznys, protože chci být nezávislý a mít možnost si sám řídit svůj čas. Zajímalo by mě, jaké první kroky bych měl udělat, abych to zvládl. Mám strach, že když se do toho pustím, tak mi to vezme příliš času a energie od práce. Jak tedy začít podnikat jako vedlejší činnost? Co všechno je potřeba vyřešit, než vůbec začnu? A co třeba plánování? Jak si mohu zorganizovat den, abych měl čas na práci i na rozvoj svého podnikání? Myslíte, že je lepší začít s něčím menším nebo rovnou s větším projektem? A co finance? Jak zvládnout investice do podnikání, když mám ještě výdaje spojené se zaměstnáním? Dále by mě zajímalo, jestli je dobré začít s online podnikáním nebo raději s něčím offline? Mám nějaké nápady, ale nevím, jak je převést do praxe. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Chtěl bych slyšet názory lidí, kteří už v tom mají nějakou praxi a mohli by mi poradit, jak se nevzdát a jít si za svým cílem i při práci na plný úvazek.

196 slov
2 minut čtení
31. 10. 2022
Petra Staňková

Začít podnikat při zaměstnání je fakt výzva, ale jde to. Nejdřív si ujasni, co bys chtěl dělat a zkus to otestovat v malém. Můžeš třeba začít s online podnikáním, to ti ušetří čas a náklady. Založ si webovku nebo profil na sociálních sítích a začni tam nabízet svoje služby nebo produkty. Je dobrý mít jasný plán a cíle, abys věděl, na co se zaměřit.

Co se týče plánování, zkus si rozdělit den – třeba ráno před prací nebo večer po práci věnovat čas podnikání. Udržuj si rutinu, jinak tě to pohltí a nebudeš stíhat ani práci. A neboj se začít pomalu – klidně menší projekt, postupně to můžeš rozšiřovat.

Ohledně financí, snaž se investovat do podnikání jen tolik, kolik můžeš ztratit. Zjisti, co je nezbytně nutné, a zbytek nechej na později. Seznamy výdajů a příjmů ti pomůžou udržet přehled.

Hlavně vydrž a nevzdávej se! I malé úspěchy jsou krok k většímu snu.

151 slov
1.5 minut čtení
21. 12. 2023
Jitka Vaňková

Tak to je fajn, že chceš zkusit podnikání i při práci. První krok by mohl být prostě si ujasnit, co vlastně chceš dělat. Zkus začít s něčím malým, třeba jako vedlejšák, abys to nemusel hned řešit jako full-time job. Klíčový je plán – rozmysli si, kolik času tomu můžeš věnovat a jak si zorganizuješ den. Ráno, večer nebo víkendy? Zjisti, co tě baví a co jsi schopný realizovat bez toho, abys úplně vyčerpával energii v práci.

Co se týče financí, budeš muset asi na začátku investovat nějaké peníze. Zkus najít levné nebo free nástroje pro start – spoustu věcí můžeš udělat online bez velkých výdajů. Online podnikání má tu výhodu, že ti ušetří čas a můžeš to dělat odkudkoliv, ale offline zase může být přímočařejší pro některé typy byznysu.

Důležitý je mít podporu od lidí kolem sebe a nebát se zkoušet nové věci. Udržuj si motivaci a nezapomeň na to, proč to děláš – svoboda a nezávislost jsou super cíle. Takže do toho! Nezůstávej jen u nápadů, začni něco realizovat a uvidíš, jak to půjde.

173 slov
1.7 minut čtení
27. 6. 2024
Božena Jirková
Succeed.cz/Články/Úspěšné příběhy
Od zaměstnance k majiteli firmy: Cesta k nezávislosti a sebedůvěřeInspirativní příběh o tom, jak překonat strach z neúspěchu a dosáhnout úspěchu jako podnikatel.
1000 slov
10 minut čtení
4. 4. 2021
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky