Succeed.cz/Fórum/Co nestíhat v emailové komunikaci s novými kontakty?

Co nestíhat v emailové komunikaci s novými kontakty?

V poslední době se snažím rozšiřovat svou síť kontaktů a navazovat nové obchodní vztahy. Často ale zjišťuji, že mi něco uniká v emailové komunikaci. Mám takový pocit, že ne všechno dělám správně a chci se zeptat, co vlastně nestíhat, když si píšu s novými lidmi. Jaké jsou takové ty klíčové momenty, které by měly být zahrnuty do našich prvních emailů? Například, je důležité hned na začátku představit sebe a svou firmu? Nebo je lepší se spíš zaměřit na to, proč píšu a jaké benefity mohou naši spolupráci přinést? Co třeba dodatečné informace? Mám posílat odkazy na mé profily na sociálních sítích nebo portfolio? A co se týče odpovědí – kolik času je ještě OK čekat na odpověď, než začnu mít pocit, že jsem možná udělal chybu? Když se dostanu do interakce s novým kontaktem, jaký tón mám zvolit? Měl bych být formální nebo spíš uvolněný? Jak vybalancovat profesionalitu a přátelský přístup? A co třeba follow-up emaily – je dobré je posílat pravidelně nebo to může působit otravným dojmem? Zkrátka, kde jsou ty hranice, které bych neměl překračovat, abych neztratil zájem nových kontaktů? Hrozně mě zajímá, jak si ostatní poradíte s těmito otázkami. Jaké máte zkušenosti a tipy?

197 slov
2 minut čtení
3. 11. 2024
Miroslava Křížová
Miroslava Křížová

Z pohledu nových kontaktů je fakt důležitý najít rovnováhu mezi tím, jak se představíš a co chceš sdělit. V mailu bys měl určitě napsat, kdo jsi a co děláš, ale snaž se to udělat stručně. Spíš než dlouhý povídání se zaměř na to, proč píšeš a jak můžete spolupráce obohatit. Odkazy na sociální sítě nebo portfolio jsou fajn, ale až po tom, co se trochu dostanete do komunikace.

K odpovědím je lepší nečekat dýl než týden. Po týdnu můžeš poslat follow-up, ale pozor na to, abys nepůsobil dotěrně. Co se tónu týče, zkus být uvolněný, ale stále profesionální; taková neutrální rovina je ideální. A ohledně follow-upů – posílej je tak jednou za čas, aby sis neudělal špatnou reklamu. Je to o citu a musíš odhadnout, jestli ten druhý má zájem nebo už je to moc. Takže hlavně nevzdávej a experimentuj!

140 slov
1.4 minut čtení
21. 1. 2025
Petra Bláhová
Petra Bláhová

Když píšeš nové kontakty, je dobrý začátek se prostě představit. Řekni, kdo jsi a co děláš, ale hned pak přejdi k tomu, proč píšeš. Lidi to víc zajímá, když vidí, co z toho můžou mít. Odkazy na sociální sítě nebo portfolio? To můžeš poslat, ale spíš v pozdější fázi, až budete mít nějakou interakci. Odpověď bych čekal tak 3-5 dní, pak už to můžeš zkusit připomenout, ale nebuď tak urgentní. Co se týče tónu, záleží na tom, jaké máš s kontaktem vnímání. Formální na začátku není špatný nápad, ale postupně to můžeš uvolnit. A follow-upy? Ty jo, klidně posílej, ale s mírou. Nikdo nechce dostávat denně emaily. Hlavně buď autentický a nečekej na odpovědi hned – občas to trvá.

119 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2024
Libor Veselý
Libor Veselý