Succeed.cz/Fórum/Jak si vybrat mezi freelancingem a klasickým zaměstnáním?

Jak si vybrat mezi freelancingem a klasickým zaměstnáním?

Přemýšlím, jaké by bylo nejlepší rozhodnutí ohledně pracovního života. Na jedné straně je freelancing, což vypadá jako svoboda, flexibilita a možnost pracovat odkudkoliv, ale na druhé straně je klasické zaměstnání, které nabízí stabilní příjem, benefity a jistotu. Jak mám zjistit, co je pro mě lepší? Zajímalo by mě, na co se zaměřit při výběru mezi těmito dvěma možnostmi. Když jsem slyšel o freelancingu, lidé často říkají, že je to skvělé pro kreativní duše, ale co když si chci jen užívat pravidelný pracovní den? A co s tím přichází? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? Co se týče příjmů, jak se dá porovnat stabilita platu v zaměstnání s proměnlivými příjmy freelancerů? Je vůbec možné s freelancingem dosáhnout určitého finančního zabezpečení? Mám také obavy z toho, že jako freelancer nebudu mít podporu od kolegů nebo šéfa. Jak to řeší ostatní freelanceři? Je lepší se držet klasického zaměstnání s jeho jistotami nebo risknout a jít do světa podnikání a hledání klientů? Co si o tom myslíte vy? Jaké jsou vaše zkušenosti a rady pro někoho, kdo se snaží rozhodnout mezi těmito dvěma cestami?

181 slov
1.8 minut čtení
4. 1. 2024
Renata Jelínková

Takže, výběr mezi freelancingem a klasickým zaměstnáním je fakt těžký. Záleží hodně na tvé osobnosti a co od práce očekáváš. Freelancing je super pro lidi, co mají rádi volnost a chtějí si plánovat čas, ale taky se musíš smířit s tím, že příjmy můžou být hodně proměnlivé. Můžeš mít super měsíce, ale pak přijde doba, kdy nic nevyděláš. To je asi největší nevýhoda. Naopak klasické zaměstnání ti dá pravidelný plat a benefity jako dovolená nebo zdravotní pojištění, ale zase můžeš mít pocit, že jsi v pasti.

Pokud tě baví pracovat s lidmi a mít nějakou strukturu, tak bych spíš šel do zaměstnání. Ale pokud chceš zkusit něco nového a máš nějaké dovednosti, kterýma můžeš lidi oslovit, tak freelancing může být skvělá volba. Když jsi freelancer, musíš si hodně věřit a umět se prosadit. Co se týče kolegů, často se dají najít komunity online nebo meetupy, kde se můžeš potkat s ostatními freelanceři.

Nakonec to chce prostě zhodnotit svoje priority – co je pro tebe důležitější? Stabilita nebo svoboda? Vše má svoje pro a proti, takže se nad tím zamysli.

179 slov
1.8 minut čtení
20. 1. 2025
Marcela Škodová

Rozhodování mezi freelancingem a klasickým zaměstnáním je fakt těžký. Na jednu stranu, freelancing ti dává svobodu a flexibilitu, což je super pro lidi, co chtěj pracovat na projektech, co je baví, nebo pracoat odkudkoliv. Jenže na druhou stranu, to nese i spoustu nervů – proměnlivý příjmy, hledání klientů a žádný stabilní plat. Klasický zaměstnání má svoje výhody jako stabilní příjem, benefity jako dovolená, nemocenská a tak. Můžeš se spolehnout na to, že dostaneš každý měsíc výplatu.

Přemýšlej nad tím, co je pro tebe důležitější – jestli chceš mít jistotu a pravidelný pracovní rytmus, nebo jestli se nechceš vázat a radši si uděláš vlastní rozvrh. Hodně freelancerů vymyslí způsoby, jak si zajistit stabilní příjem – třeba vezmou víc klientů nebo se zaměří na dlouhodobé projekty. A taky hodně z nich hledá podporu v online komunitách nebo se spojí s jinými freelancery.

Když jsi kreativní duše a máš nápady, freelancing může být fajn cesta. Ale pokud chceš prostě normální pracovní den bez stresu z hledání zakázek, klasický zaměstnání ti může víc vyhovovat. Zkrátka – popřemýšlej o svých prioritách a co od práce vlastně čekáš.

180 slov
1.8 minut čtení
15. 8. 2023
Viktor Novotný
Succeed.cz/Články/Freelancing vs. zaměstnání
Freelancing vs. zaměstnání: Jak si vybrat správný kariérní směr?V tomto článku se podíváme na klíčové faktory, které byste měli zvážit při rozhodování mezi freelancingem a stabilním zaměstnáním. Zjistěte, co obě ce...
1000 slov
10 minut čtení
15. 7. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky