Succeed.cz/Fórum/Jak začít freelancovat, když mám stable job?

Jak začít freelancovat, když mám stable job?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s freelancingem, když máte stabilní zaměstnání. Jsem v pohodlném zaměstnání, které mi sice vyhovuje, ale už delší dobu přemýšlím o tom, že bych se pustil do freelancingu. Mám pocit, že bych mohl využít své dovednosti a zkušenosti mimo klasické pracovní prostředí. Jak mám ale začít? Je rozumné to dělat na vedlejšák, když mám plný úvazek? Jak si rozplánovat čas? A co když se nějaký projekt nepovede nebo budu mít moc práce? Zajímá mě také, jak sehnat první klienty a jaké typy služeb nabízet, abych nebyl ve stresu s dodatečnou prací po večerech. Kde mám hledat inspiraci a jak si nastavit ceny? Je lepší se zaměřit na jednu oblast nebo pokrýt více dovedností? A co daně a administrativní záležitosti – na to se dá vůbec stíhat myslet? Rád bych slyšel názory a rady od těch, kdo to zkusili. Jaké jsou vaše zkušenosti? Děkuji!

149 slov
1.5 minut čtení
16. 2. 2022
Josef Janeček

Freelancing vedle plného úvazku je určitě možný, ale chce to dobrou organizaci. Nejlepší začít s něčím menším, co ti nezabere moc času a můžeš to dělat večer nebo o víkendech. Klíčové je si rozplánovat čas, třeba si vyhradiť pár hodin týdně na freelancing, abys měl přehled a nezapomněl na hlavní práci.

Pokud jde o klienty, zkus se podívat na platformy jako Upwork nebo Fiverr, nebo zkus oslovit známé a nabídnout jim svoje služby. Co se týče nabízených služeb, zaměř se na něco, co umíš a co tě baví. Není špatné mít víc dovedností, ale pokud jsi fakt dobrý v jedné věci, můžeš na tom postavit svůj brand.

Nastavit ceny není jednoduché, ale zjisti, kolik si účtují jiní v oboru a podle toho se nastav. Nezapomeň na daně – to je taky důležité. Budeš muset sledovat příjmy a výdaje, ale pokud začneš pomalu, dá se to zvládnout. Hlavně nesmíš zapomenout na odpočinek a nebrat si na sebe víc než zvládneš.

157 slov
1.6 minut čtení
3. 4. 2024
Libor Brychta

Takže freelancing na vedlejšák? To je dost častý scénář. Začni malinko a uvidíš, co to obnáší. Můžeš využít svoje dovednosti, třeba grafiku, psaní nebo programování. Je dobrý si udělat plán, třeba si vymezit pár hodin týdně, co tomu věnuješ, aby ses nezbláznil z pracovního vytížení.

První klienty můžeš najít na platformách jako Upwork nebo Freelancer, ale taky se zkus zeptat známých. Někdy stačí, že řekneš lidem, co umíš, a můžeš dostat zakázky. Co se týče cen, tak si zjisti, kolik berou ostatní v oboru, a podle toho nastav cenu.

Pokud jde o oblasti zaměření – radši se drž jedné specializace na začátku. Pak časem můžeš rozšiřovat. Věc s daněmi a administrativou je jasně důležitá, ale většinou to není tak strašný. Můžeš si na to najít chvíli času o víkendu nebo prostě na to zadat účetního.

Nezapomeň, že je to o komunikaci s klienty a umět říct ne, když toho máš moc. Udržuj si nějakou rovnováhu mezi prací a volným časem. Hodně štěstí!

159 slov
1.6 minut čtení
19. 6. 2024
Magdaléna Roubalová
Succeed.cz/Články/Freelancing vs. zaměstnání
Jak efektivně přecházet mezi freelancingem a zaměstnáním: Co byste měli vědět?Praktický návod na hladký přechod mezi freelancingem a zaměstnáním. Zjistěte, jak se vyhnout nejčastějším chybám a udělat ze změny příležitost pro váš...
1000 slov
10 minut čtení
2. 10. 2021
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky