Succeed.cz/Fórum/Je potřeba mít digitální detox, když pracuju z domova?

Je potřeba mít digitální detox, když pracuju z domova?

Pracuju z domova už nějakou dobu a začínám mít pocit, že jsem neustále připojený k digitálnímu světu. Mám pocit, že se mi to podepisuje na psychice a celkovém duševním zdraví. Sice je to super, že můžu být flexibilní a mít všechno na dosah ruky, ale někdy mi přijde, že se od toho všeho nemůžu odtrhnout. Kolikrát už se stalo, že jsem večer místo odpočinku koukal na obrazovku a řešil pracovní e-maily nebo si pročítal různé články o podnikání a investování? Nemám pak už vůbec čas na sebe, na rodinu nebo na nějaké koníčky. Přemýšlím, jestli by nebylo fajn udělat si nějaký digitální detox, třeba na víkend nebo alespoň na pár hodin denně. Jenže pak si říkám, jestli to opravdu pomůže? Jak moc by mi pomohl odpočinout si od technologií, když je to v současné době tak důležité pro moji práci a kariéru? Myslím, že bych měl najít rovnováhu mezi pracovním životem a osobním životem. Jak to děláte vy ostatní? Máte nějaké tipy nebo zkušenosti s digitálním detoxem? Je dobré na to myslet, když člověk pracuje z domova a je neustále online? Děkuju za jakékoliv názory!

185 slov
1.9 minut čtení
25. 6. 2021
Václav Malík
Václav Malík

Vypadá to, že se s tím potýká hodně lidí, co dělají z domova. Digitální detox by mohl být přesně to, co potřebuješ. Je fakt, že když jsi neustále online, snadno se ztrácíš v práci a zapomínáš na sebe a rodinu. Zkus si nastavit nějaké hranice – třeba vypnout notifikace po určité hodině nebo si udělat víkend bez technologií. Pomůže ti to vyčistit hlavu a načerpat energii. Když je člověk neustále na obrazovce, tak se to podepisuje na psychice – únava, stres, podrážděnost. Taky jsem to tak měl a teď dávám přednost tomu si večer číst knížku nebo jít na procházku místo scrollování po internetu. Hlavně si uvědomit, že práce počká a zdraví je důležitější. Každý má jiný způsob, jak najít rovnováhu, tak zkus něco, co ti sedne.

127 slov
1.3 minut čtení
10. 1. 2024
Milena Svobodová
Milena Svobodová

Totálně chápu, co myslíš. Práce z domova má svoje výhody, ale taky to dost zamotává hlavu. Digitální detox může být super nápad, i kdyby jen na víkend nebo večer. To, že se furt díváš do obrazovky a řešíš e-maily, ti sice asi pomůže s prací, ale na psychice to moc nepřidá. Mně třeba pomohlo si vyhradit čas bez technologií – třeba si udělám procházku nebo si čtu knížku. Je dobré si nastavit nějaké hranice, jakože po určité hodině už fakt nic neřeším. Důležitý je najít tu rovnováhu, jak říkáš. Zkus si naplánovat čas pro sebe a rodinu, to může hodně pomoct. Jo a někdy prostě vypni telefon na pár hodin a uvidíš, jak se budeš cítit.

116 slov
1.2 minut čtení
31. 7. 2024
Eva Hamplová
Eva Hamplová