Succeed.cz/Fórum/Jak se vypořádat s neúspěchem v podnikání?

Jak se vypořádat s neúspěchem v podnikání?

Neúspěch v podnikání je něco, co potká snad každého podnikatele, ať už je to malý start-up nebo velká firma. Jak se s tím vlastně vyrovnat, když věci nejdou podle plánu? Mám pocit, že mě to hrozně srazilo, a nemůžu se z toho dostat. Jak se zbavit té frustrace a zklamání? Občas mám pocit, že i když se snažím, tak to stejně nefunguje, a začínám si říkat, jestli jsem na to vůbec vhodný. Zajímalo by mě, jak ostatní lidé prožívají neúspěch a co dělají pro to, aby se znovu postavili na nohy. Je lepší se zaměřit na to, co se nepovedlo, nebo raději hledat nové příležitosti? Jak se zbavit strachu z dalšího selhání? Jsou tu nějaké tipy, jak si udržet pozitivní myšlení i po takovém neúspěchu? Myslíte si, že je dobré sdílet své zkušenosti s ostatními podnikateli anebo je lepší si to nechat pro sebe? Jak se poučit z chyb a nedělat je znovu? Rád bych slyšel názory lidí, kteří měli podobné zkušenosti a jak jim pomohlo překonat těžké časy. Co vlastně pomohlo vám osobně v těchto chvílích? Jaký máte názor na to, že neúspěch může být vlastně příležitostí k růstu? A jak si nastavit nové cíle po takovém pádu?

199 slov
2 minut čtení
7. 3. 2023
Patrik Jiránek

Neúspěch je součástí podnikání a bohužel ho zažije asi každý. Hlavně je důležitý se nevzdávat. Zkus se na to podívat z jiného úhlu – místo toho, abys se soustředil na to, co se nepovedlo, tak hledej, co tě to naučilo. Udělej si analýzu, co nefungovalo a proč. Můžeš zjistit, že spousta selhání má svoje příčiny, které můžeš už příště eliminovat.

Frustrace je normální, ale snaž se najít menší cíle a postupně se posouvat vpřed. Je dobré sdílet svoje zkušenosti s ostatními podnikateli – často ti poradí nebo tě podpoří, protože to sami zažili. Udržuj pozitivní myšlení tím, že se obklopíš lidmi, kteří tě motivují a inspirují.

Strach z dalšího selhání je normální, ale pamatuj, že každý úspěch je postavený na několika neúspěších. Zkus si nastavit nové cíle – malé a měřitelné. A pokud se ti něco nepovede, ber to jako příležitost k růstu a novým zkušenostem. Věř mi, časem se toho neúspěchu zbavíš a posuneš dál.

156 slov
1.6 minut čtení
1. 5. 2023
Jana Jiránková

Neúspěch v podnikání je fakt náročná věc, to mi věř. Měl jsem pár pádů s mým podnikáním a vím, jak to bolí, hlavně když do toho dáš všechno. Nejdůležitější je se nezavalit tím pocitem selhání. Zkus se na to kouknout jako na zkušenost – udělal jsi chyby? Super, teď víš, co nedělat. Hlavně je dobrý sdílet to s ostatními podnikateli, oni si prošli podobným a můžeš dostat užitečné rady nebo prostě jen podporu.

Místo abys se soustředil na to, co nevyšlo, hledej novou příležitost. Někdy ten neúspěch otevře dveře, které bys ani nečekal. Co se týče strachu z dalšího selhání, snaž se ho brát jako součást cesty – všichni podnikatelé selhali aspoň jednou. Nastav si nové cíle klidně menší a postupně buduj zpět svoje sebevědomí.

Hlavně buď pozitivní, zaměř se na učení z chyb a pamatuj, že každý úspěch je postaven na předešlých neúspěších. Takže hlavu vzhůru, jdi dál a nevzdávej to!

152 slov
1.5 minut čtení
10. 10. 2024
Lucie Hamplová
Succeed.cz/Články/Mindset úspěšného člověka
Vyrovnávání se s neúspěchem: Klíč k dlouhodobému úspěchuObjevte strategie, jak se vypořádat s neúspěchem a překonat překážky na cestě k úspěchu. Naučte se, jak přetvořit neúspěchy na příležitosti a posunout...
1000 slov
10 minut čtení
16. 8. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky