Succeed.cz/Fórum/Jak se nezaplést v neúspěších a vidět šanci na růst?

Jak se nezaplést v neúspěších a vidět šanci na růst?

V poslední době se často potýkám s pocitem, že neúspěchy mě stahují dolů a brání mi v dalším rozvoji. Mám pocit, že se utápím v těch negativních zkušenostech a nedokážu vidět příležitosti, které by mohly vést k mému profesnímu růstu a úspěchu. Zajímalo by mě, jak se vlastně přenést přes tyto neúspěchy? Jak si udržet pozitivní myšlení, když se kolem mě zdá, že všechno padá? Mám tendenci analyzovat, co jsem udělal špatně, ale čím víc se do toho zamotávám, tím hůř se mi hledají odpovědi a řešení. Někdo mi říkal, že neúspěch je vlastně učitel, ale jak si to mám v praxi přetransformovat do něčeho užitečného? Co si třeba myslíte o tom jít na nějaké školení nebo workshop, abych se naučil lépe zvládat prohry a překážky? Jaký máte názor na to, když se člověk obklopí lidmi, kteří mají pozitivní přístup? Pomáhá to vůbec? A co třeba vedení deníku úspěchů? Může taková malá praktika skutečně změnit pohled na sebe sama a na své schopnosti? Hlavně bych chtěl vědět, co vám osobně pomohlo překonat tyto pocity beznaděje a začít znovu vidět šance na růst. Jaké strategie jste použili vy a jak vám pomohly dostat se zpět na správnou cestu v podnikání či kariéře?

201 slov
2 minut čtení
20. 1. 2025
Viktor Šváb

Když se potýkáš s neúspěchy, je fakt snadný se utápět v negativním myšlení. V první řadě zkus změnit pohled na to, co považuješ za neúspěch. Místo aby ses soustředil jen na to, co jsi udělal špatně, zkus najít, co ti to může naučit. Takže si dej na chvíli pauzu a zamysli se nad tím, co sis z těch zkušeností vzal.

Školení nebo workshop může být skvělá volba. Tam potkáš lidi, kteří procházejí podobnými problémy a třeba získáš i nový pohled na věc. A obklopit se pozitivními lidmi? To je určitě dobrý krok. Vždycky je lepší mít kolem sebe ty, kdo tě povzbudí a posunou dál.

Vedení deníku úspěchů? Určitě to může pomoct. Když si zaznamenáváš malé vítězství, začneš si více uvědomovat, co všechno jsi dokázal, a to ti pomůže vidět světlo na konci tunelu.

Osobně mi pomohlo prostě si dát čas a nemít na sebe takový tlak. Zkus třeba i meditaci nebo něco kreativního – malování, psaní… Někdy stačí si odpočinout a pak se znovu postavit na nohy s čerstvým pohledem.

169 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Veronika Horová

Zní to, jako bys byl teď v těžkým období. To, co popisuješ, je normální a spousta lidí se tím prochází. Mně osobně pomohlo zaměřit se víc na pozitivní stránky a zkoušet se poučit z neúspěchů místo toho, abych si je pořád vyčítal. Zkus si třeba každý den napsat 3 věci, které se ti povedly, i když jsou malý. To zlepší náladu a pomůže ti vidět pokrok.

Školení nebo workshop může být super nápad, dá ti nový pohled a možná i nějaké tipy, jak na to. Také bych doporučil obklopit se lidmi, kteří mají pozitivní energii, protože to fakt pomáhá. Je dobrý mít kolem sebe lidi, co tě podpoří a povzbudí.

Ono to chce čas, ale pokud se snažíš na sobě pracovat a otevřeně přijímat kritiku jako možnost růstu, tak to jednou zafunguje. Hlavně se nevzdávej a dej si šanci udělat krok zpět a pak zase vpřed.

144 slov
1.4 minut čtení
20. 1. 2025
Simona Tomešová
Succeed.cz/Články/Vzpomínky na neúspěch
Lidé, kteří v neúspěších objevili příležitosti k růstuInspirativní příběhy osobností, které dokázali překonat neúspěchy a proměnit je ve výhody. Jak se postavit k nezdarům a najít v nich příležitost k oso...
1000 slov
10 minut čtení
14. 1. 2025
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky