Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když selhání ovlivní moji motivaci pokračovat?

Co dělat, když selhání ovlivní moji motivaci pokračovat?

Nedávno jsem zažil docela velké selhání ve svém podnikání a musím přiznat, že mě to hodně srazilo na duchu. Všechno, co jsem plánoval a na čem jsem tak dlouho pracoval, se zdá teď jako obrovský propadák. Cítím se demotivovaný a nevím, jak se z toho dostat. Jsem si vědom toho, že selhání je součástí cesty k úspěchu, ale momentálně mi to přijde jako konec světa. Zkouším na sobě zapracovat, ale ta chuť pokračovat se pořád nějak vytrácí. Mám pocit, že mě tento neúspěch úplně paralyzuje a nedokážu se soustředit na další kroky. Hledám tedy rady – jak se postavit k selhání? Jak najít znovu motivaci a nadšení pro další projekty? Možná máte podobné zkušenosti a víte, jak překonat tuto těžkou dobu. Co děláte vy, když cítíte, že vás neúspěch drží zpátky? Jak znovu najít smysl ve svých cílech a jak překonat ten strach z dalšího pokusu? Vím, že není dobré se vzdávat, ale někdy to prostě vypadá tak beznadějně. Jaké strategie jste použili vy? Děkuji za jakoukoliv pomoc.

168 slov
1.7 minut čtení
13. 3. 2022
Dana Matoušková

Když se cítíš paralyzovaný selháním, je to úplně normální. Prvním krokem je dát si čas na zpracování emocí – nehledej hned řešení, prostě to prožij. Zkus se na situaci podívat z jiného úhlu, možná tam najdeš něco, co ti pomůže se poučit. Můžeš napsat, co všechno jsi udělal správně a co bys mohl zlepšit. Místo toho, abys se soustředil na strach z dalšího pokusu, zaměř se na malé cíle. Ty tě postupně vrátí zpět do hry. A nezapomeň – hodně podnikatelů má za sebou neúspěchy, a často je to právě tahle zkušenost, co je posune dál. Hlavně se nenech odradit, i když to teď vypadá beznadějně. Zkus si najít podporu u přátel nebo lidí v oboru, může to hodně pomoct.

120 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2025
Zuzana Bečková

Jo, tohle znám. Selhání může fakt srazit na kolena. Zkus se na to podívat jako na lekci, ne konec. Každý velký úspěch má nějaký ten propadák za sebou. Mě pomohlo si udělat malý plán, co chci dělat dál – rozdělit to na malé cíle, co se dají splnit snadno. Taky si dej pauzu a zamysli se, co tě vlastně bavilo, když to šlo. Občas je fajn si odpočinout a vrátit se s čistou hlavou. Najdi si někoho, s kým si můžeš popovídat o tom, jak se cítíš. A neboj se otevřít se svým pocitům, to fakt pomáhá. Nezapomínej, že selhání není konec, ale jen část cesty. Drž se!

108 slov
1.1 minut čtení
27. 10. 2024
Nikola Janková
Succeed.cz/Články/Vzpomínky na neúspěch
Když chyby učí víc než úspěchy: jak správně analyzovat selháníObjevte, jak efektivně analyzovat neúspěchy a transformovat je v osobní a profesionální růst. Metody a techniky pro efektivní reflexi chyb.
1000 slov
10 minut čtení
14. 5. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky