Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když jsem špatně investoval a ztratil peníze?

Co dělat, když jsem špatně investoval a ztratil peníze?

Nedávno jsem udělal nějaké investice, o kterých jsem si myslel, že budou výhodné, ale bohužel se ukázalo, že to byla špatná rozhodnutí. Teď mám pocit, že jsem přišel o spoustu peněz a nevím, co dál. Mám se snažit investice zachránit, i když to vypadá beznadějně? Nebo bych měl prodávat, i když je to teď na minimu? Jak zjistit, zda je lepší počkat a doufat v obnovení hodnoty nebo prostě vystoupit a přijmout ztrátu? Navíc se mi zdá, že celkově mám problém s pochopením toho, jak správně investovat. Je tu někdo, kdo by mohl sdílet nějaké tipy nebo zkušenosti, jak se z této situace dostat? Jak se vypořádat s emocemi, když víte, že jste udělali chybu? Co s těmi penězi teď? Učinit novou investici nebo raději uklidit a přehodnotit celý svůj přístup k investování? Rád bych slyšel názory a rady od lidí, kteří prošli podobnou situací. Co dělat po takovéto zkušenosti? Jak začít znovu a nevzdát se?

156 slov
1.6 minut čtení
23. 3. 2024
Kristýna Kolmanová

Ztráta peněz při investování je fakt blbá, ale stává se to. Nejdřív je dobrý se uklidnit a nepodléhat panice. Zjisti, co vlastně držíš a jestli máš důvod si myslet, že to může zase vzrůst, nebo jestli jde o ztracenou příležitost. Někdy je lepší prodat a ztrátu přijmout, než se snažit něco zachraňovat, když to vypadá na dno.

Pokud jsi v tom nově, zkus si udělat nějaký základní průzkum o investování. Třeba se podívat na různé strategie, jako je diverzifikace nebo dlouhodobé přehodnocení. Je super mít plán a rozumět tomu, do čeho vkládáš peníze.

Emoce jsou taky důležitý téma - snaž se na to koukat s chladnou hlavou a neřešit to příliš osobně. Když uděláš chybu, ber to jako zkušenost a pouč se z ní. Není potřeba hned skákat do dalších investic bez rozmyslu. Klidně si dej pauzu, přehodnoť svůj přístup a pak uvidíš.

Takže shrnuto: buď klidný, zhodnoť situaci, nauč se víc o investování a ber to jako školu života.

157 slov
1.6 minut čtení
5. 3. 2024
Štěpán Vávra

Tohle se stává mnoha lidem, takže se tím netrap. První věc je klid. Zvaž, co konkrétně šlo špatně. Bylo to špatným výběrem akcií, nebo si jen propadl emocím a prodal příliš brzo? Někdy je lepší počkat a neprodávat na minimu, ale taky záleží na tom, jak vidíš budoucnost investice. Pokud máš důvěru, že se to může obrátit, může být rozumné počkat. Co se týče emocí – to je těžké, ale snaž se poučit. Zjisti, co způsobilo tvou chybu a jak tomu předejít příště. Zkus si udělat plán investování, ať víš, co chceš dělat dál. Když se rozhodneš opět investovat, začni s menšími částkami a diversifikuj. Je dobrý mít rozumné portfolio a nevsázet všechno na jednu kartu. Hlavně si dej čas na přemýšlení a nevstupuj do nových investic hned. Radši si udělej průzkum a zjisti, co funguje a co ne.

139 slov
1.4 minut čtení
26. 5. 2024
Bohuslav Vondra
Succeed.cz/Články/Vzpomínky na neúspěch
Největší omyly v podnikání: poučení pro budoucí generace podnikatelůAnalýza historických podnikatelských chyb, jejich důsledků a cenných lekcí, které mohou inspirovat nové podnikatele.
1000 slov
10 minut čtení
3. 9. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky