Succeed.cz/Fórum/Jak poznat, že je mentor ten správný pro můj obor?

Jak poznat, že je mentor ten správný pro můj obor?

Přemýšlím o tom, jak důležitou roli hraje mentorství v naší kariéře a osobním růstu. V poslední době se hodně mluví o tom, jak najít toho správného mentora, ale co to vlastně znamená? Jak poznat, že je ten vybraný mentor skutečně ten pravý pro mě a můj obor? Mám pocit, že každý má jinou zkušenost, a proto bych rád věděl, na co se zaměřit při výběru. Jaké vlastnosti by mentor měl mít? Mělo by to být někdo, kdo už prošel tím, čím chci projít já? Jak důležité jsou jeho zkušenosti a úspěchy? Je dobré mít mentora, který pracuje v podobném odvětví jako já, nebo může být užitečný i někdo z jiného oboru? Když se setkám s potenciálním mentorem, jaké otázky bych mu měl položit, abych zjistil, jestli je to ta správná volba? Jak můžu zjistit, jestli má skutečný zájem mi pomoci a investovat do mého rozvoje? Taky mě zajímá, jak důležité je cítit nějakou osobní chemii mezi námi. Je to klíčový faktor nebo se na to dá pohlížet spíš pragmaticky? A co když se ukáže, že mentor není úplně to, co jsem si představoval? Měl bych to zkusit změnit a hledat někoho jiného, nebo je lepší s ním zůstat a učit se i z negativních zkušeností? Opravdu bych rád slyšel názory ostatních na tohle téma. Jak jste to měli vy, když jste hledali svého mentora?

224 slov
2.2 minut čtení
5. 1. 2021
Lenka Bartošová

Mentor by měl mít zkušenosti, co se týče oboru, ale není to jediný faktor. Důležitější je, aby ti rozuměl a dokázal tě podpořit v tom, co děláš. Je super mít někoho z podobného odvětví, ale občas může být užitečné mít mentora z jiného pole, protože ti může přinést nové pohledy. Osobní chemie je taky důležitá – pokud si nesednete, tak to nebude fungovat. Když se s ním setkáš, zeptej se na jeho vlastní zkušenosti, jak prošel překážkami a co by ti doporučil. A pokud později zjistíš, že to není ono, nebojte se hledat dál. Někdy je lepší mít víc mentorů a od každého si vzít něco. Učit se i z negativních zkušeností není špatné, ale pokud je to opravdu špatné, neměj strach udělat změnu.

124 slov
1.2 minut čtení
15. 11. 2024
Aleš Charvát

No, je to dost individuální, ale pár věcí tady prozradím. Mentor by měl mít zkušenosti v oboru, co tě zajímá, protože ti může dát cenné rady a zpětnou vazbu. Ale zároveň nemusí být z tvého úzkého zaměření. Někdo z jiného oboru ti může nabídnout nový pohled a přístup. Je dobrý mít někoho, kdo už si prošel tím, co ty teď zažíváš, to ti dodá víc důvěry v jeho rady.

Osobní chemie je důležitá – pokud si nesednete, tak to nebude fungovat. Měl bys se cítit pohodlně otevřít se mu a sdílet svoje obavy. Když se setkáš s potenciálním mentorem, zkus se zeptat na jeho zkušenosti s podobnými situacemi, jak řešil překážky nebo co by doporučil někomu na začátku.

Pokud se ukáže, že mentor není ideální, neměj strach hledat dál. Učení se i z negativních zkušeností může být fajn, ale pokud nemáš pocit pokroku nebo podpory, tak to asi nemá smysl. Zkrátka, sleduj svůj pocit a neboj se experimentovat.

156 slov
1.6 minut čtení
19. 11. 2023
Miroslava Křížová
Succeed.cz/Články/Mentorství a koučink
Jak efektivně vybrat správného mentora pro svůj profesní rozvoj?Průvodce výběrem mentora, který odpovídá vašim cílovým kariérním aspiracím a hodnotám. Zjistěte, jak najít ideálního mentora pro svůj profesní rozvoj.
1000 slov
10 minut čtení
3. 6. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky