Co očekávat od spolupráce s mentorem?
Když uvažuju o spolupráci s mentorem, ptám se, co všechno to obnáší. Jaký je vlastně ideální vztah mezi mentorem a mentee? Mám představu, že mentor by měl být někdo, kdo má za sebou bohaté zkušenosti, ale co když tyto zkušenosti nebudou úplně relevantní pro moji situaci? Jak se tedy ujistit, že si vyberu správného člověka na tuto důležitou cestu? Chci mít někoho, kdo mi poskytne cenné rady a podněty, ale zároveň bych rád věděl, co všechno bych měl očekávat. Bude mentor opravdu investovat čas a energii do mého rozvoje, nebo to bude spíše takové „vypustím pár rad a pak zmizím“? A co když se nám nebude dařit navázat důvěrný vztah? Jaký to bude mít dopad na naše setkání? Je důležité mít pravidelné schůzky, nebo si stačí občas zavolat a probrat pokroky? Jaký typ zpětné vazby je vůbec normální a jak ji správně uchopit? Mám se bát otevřeně mluvit o svých slabinách nebo obavách, nebo je lepší být upřímný od začátku? Jaké cíle bych měl mít na paměti a jak moc by měl mentor ovlivnit moje rozhodnutí? Očekávám, že mi mentor pomůže najít směr v podnikání a kariérním růstu, ale co když jeho vize bude úplně jiná než ta má? Jak se postavit k rozdílným názorům, když se třeba nebudeme shodovat v našich cílech? A co třeba osobní rozvoj? Můžu se od mentora naučit i něco jiného než jen technické dovednosti? Jak moc by měl být mentor zapojen do mého procesu učení a růstu? Je vhodné se s ním radit i o osobních záležitostech, nebo byste to měli oddělit? Chtěl bych vědět, jestli je spolupráce s mentorem vůbec efektivní cesta k úspěchu v moderním podnikání. Co všechno tedy očekávat od této spolupráce?