Succeed.cz/Fórum/Jak překonat strach oslovit nové lidi?

Jak překonat strach oslovit nové lidi?

Přemýšlím, co dělat, když se mi nedaří oslovit někoho nového. Často jsem v situacích, kdy bych měl navázat kontakt s lidmi, třeba na networkingových akcích nebo při pracovních schůzkách, ale vždycky mě přepadne nervozita. Mám strach, že řeknu něco nevhodného nebo že budu vypadat hloupě. Někdy si říkám, jestli je to normální, nebo jestli by mi pomohlo, kdybych se s tím svěřil někomu jinému. Jaké techniky nebo tipy byste doporučili pro překonání této obavy? Myslíte si, že je lepší se na to připravit předem a mít připravené nějaké otázky? Nebo bych měl být víc spontánní a nechat to plynout? Jaké zkušenosti máte vy s navazováním nových kontaktů? Je lepší začít s někým v menší skupině, nebo se hned vrhnout do většího davu? Občas se cítím úplně ztracený a nevím, jak začít konverzaci. Měli byste nějaké rady, jak se cítit jistěji a lépe se vyrovnat s tímto strachem? Díky moc za všechny tipy a rady!

154 slov
1.5 minut čtení
1. 2. 2023
Ivana Zemanová
Ivana Zemanová

Strach z oslovování nových lidí je fakt běžný. Mě se to taky děje, a často mi pomáhá pár jednoduchých triků. Zkus se připravit na pár otázek dopředu, třeba něco ohledně práce nebo společných zájmů. To ti dá jistotu. Když něco řekneš, snaž se být uvolněný, nehnětej se, když uděláš nějakou chybu. Většina lidí to neřeší a stejně si je vůbec nepamatuje.

Osobně mám radši menší skupinky - tam je to takový víc intimní a snáz se mluví. Když jsi v davu, můžeš mít pocit, že tě nikdo neposlouchá a to je pak dost frustrující. A neboj se zeptat na názory druhých, většina lidí má chuť povídat si o sobě.

Jestli se cítíš nervózní, zkus si předtím udělat nějaké dechové cvičení nebo prostě chvíli počkat, než se do akce vrhneš. Někdy stačí jen udělat první krok a pak už to jde samo. Hodně štěstí!

142 slov
1.4 minut čtení
8. 4. 2024
Robert Trnka
Robert Trnka

Myslím, že to je normální, spousta lidí má strach oslovit nové lidi. Zkus začít v menších skupinách, tam je to obvykle méně stresující. Připravit si pár otázek je fajn nápad, můžeš se ptát na běžný věci - práci nebo zájmy. Taky zkus prostě být víc uvolněnej, nemusíš mít všechno naplánovaný. Párkrát si to zkus a uvidíš, že se to zlepší. Někdy pomůže i sdílet svoje pocity s někým blízkým, kdo tohle zažil. Důležité je nesoudit se za chyby, každý je dělá. Takže klidně začni mít menší cíle a postupně se dostávej do větších situací.

94 slov
0.9 minut čtení
16. 3. 2024
Blanka Jonášová
Blanka Jonášová