Succeed.cz/Fórum/Jak navázat kontakt s networkingovými partnery?

Jak navázat kontakt s networkingovými partnery?

Mám pocit, že se snažím z celého srdce budovat své kontakty, ale stále to nějak nefunguje. Zkoušel jsem různé akce, jako jsou networkingové večery a konference, ale vždy se mi nedaří navázat smysluplnou komunikaci. Když už se s někým seznámím, tak buď nemáme společné zájmy, nebo si prostě nemáme co říct. Zkoušel jsem i online platformy jako LinkedIn, ale většinou dostanu spíš odmítavé reakce nebo žádné odpovědi. Nechápu, co dělám špatně. Jakým způsobem bych mohl přistoupit k navazování kontaktů, abych měl větší úspěch? Mám se víc soustředit na kvalitu než na kvantitu? Jaké strategie fungují pro ostatní? Existují nějaké tipy, jak se prosadit v komunitě a získat důvěru lidí? Jak často bych měl oslovovat nové lidi a jakým způsobem je správné přistupovat k těm, které už znám? Zajímalo by mě také, jestli je lepší zaměřit se na místní partnery, nebo je možné budovat vztahy i s lidmi napříč celým světem. Kde hledat příležitosti na networking a jak se připravit na setkání, aby to nebylo trapné? Vím, že každý má svůj vlastní styl a přístup, ale ráda bych se inspirovala vašimi zkušenostmi. Co vám pomohlo dostat se do kontaktu s lidmi v oboru a jak jste to nakonec zvládli?

198 slov
2 minut čtení
1. 10. 2023
Alois Růžička
Alois Růžička

No, budování kontaktů je fakt výzva. Mám pár tipů. Zkus se víc zaměřit na kvalitu než na kvantitu – místo toho, abys oslovoval spoustu lidí, vyber si pár, kdo tě opravdu zajímají a snaž se s nimi navázat hlubší konverzaci. Místní akce jsou fajn, ale i online networking může být užitečný. Na LinkedIn to chce trochu jiný přístup – zkus napsat osobní zprávu, co konkrétně tě na jejich profilu zaujalo. A neboj se oslovit lidi, které už znáš, třeba je pozvat na kávu nebo něco menšího. Často ti pomůže, když se budeš ptát na jejich názory nebo zkušenosti – lidi rádi mluví o sobě. A co se týče příležitostí, sleduj různé skupiny na sociálních sítích nebo meetup akce ve tvém oboru. Hlavně buď sám sebou a nebuď nervózní, lidi to většinou ocení.

132 slov
1.3 minut čtení
10. 11. 2024
Alena Hrušková
Alena Hrušková

Zdravím, chápu, jak to cítíš. Já jsem měl podobné problémy s networkingem. Tady je pár tipů, co mi pomohlo. Zkus se zaměřit na kvalitu kontaktů, ne na množství. Místo toho, abys byl na každé akci a snažil se oslovit co nejvíc lidí, vyber si pár událostí, kde víš, že potkáš lidi z oboru, který tě zajímá. Na networkingových večerech se snaž o otevřené otázky – to většinou rozproudí konverzaci. A pokud jde o LinkedIn, místo strohého posílání žádostí o spojení, zkus napsat osobní zprávu, kde vysvětlíš, proč bys rád navázal kontakt.

Co se týče lokálních versus globálních kontaktů, oba mají své výhody. Lokálně to může být osobnější a snazší navázat hlubší vztahy. Ale online můžeš narazit na úžasné příležitosti i na lidi z celého světa. Zkus najít skupiny nebo komunity na Facebooku nebo jiných platformách, kde se sdružují lidé z tvého oboru.

A když už znáš někoho ze své sítě, nenechávej to být. Udržuj kontakt – občas napiš nebo si domluv krátké setkání na kafe. Vždycky je dobré mít v ruce něco zajímavého k diskuzi – třeba novinky v oboru nebo nějaký projekt, na kterém pracuješ.

Hlavně buď sám sebou a neboj se být trochu osobní. Úspěch v networkingu většinou pramení z autentického zájmu o druhé.

203 slov
2 minut čtení
23. 1. 2025
Ludmila Píchová
Ludmila Píchová