Succeed.cz/Fórum/Změna oboru a strach z neúspěchu

Změna oboru a strach z neúspěchu

Už dlouho uvažuju o změně oboru, protože to, co dělám teď, mě vlastně vůbec nebaví a cítím, že bych v něčem jiném mohl být opravdu dobrý. Jenže mám hrozný strach z toho, co když se rozhodnu špatně? Co když mi to nepůjde? Jak zvládnu to, že třeba nebudu mít dostatečné znalosti nebo zkušenosti v novém oboru? Nevím, jestli je to normální, ale cítím se jakoby uvězněný ve své současné práci a přitom mě láká něco úplně jiného. Vždycky jsem chtěl dělat něco kreativního, ale teď mám pocit, že už je pozdě. Jak se mám zbavit toho strachu? Jak začít? Mám si udělat nějaké kurzy nebo školení před tím, než udělám ten krok? Je lepší si nejdřív najít novou práci a pak se teprve rozhodnout o změně oboru, nebo to má smysl řešit ještě než vypustím svou současnou pozici? Co když mi to nové povolání vůbec nesedne a já se budu muset vrátit zpátky? Jak se vyrovnat s tím pocitem selhání? A co když všichni okolo mě budou myslet, že jsem udělal chybu a budu se cítit osaměle v tom rozhodnutí? Jsou tu vůbec nějaké rady pro lidi, kteří se bojí učinit zásadní změnu v pracovní kariéře? Jak zmapovat své možnosti a zjistit, jestli je to opravdu ta správná cesta? Děkuju za jakoukoli pomoc.

213 slov
2.1 minut čtení
26. 10. 2024
Jaroslava Nováková

Změna oboru je fakt velký krok a strach z neúspěchu je úplně normální. Každý se bojí, že udělá špatné rozhodnutí. Zkus si to rozplánovat. Třeba si udělej nějaké kurzy nebo online školení, abys získal základy toho, co tě zajímá. To ti dodá sebevědomí. Můžeš zkusit i freelancovat nebo dělat něco na volné noze v novém oboru, abys zjistil, jestli ti to sedí, než se rozhodneš pro trvalou změnu. Pokud to nevyjde, tak si nevyčítej, prostě se z toho pouč a jdi dál. Nikdo ti nemůže říct, co je správné, to musíš cítit sám. A co se týká ostatních, na to kašli! V první řadě jde o tvůj život a tvoje štěstí. Možná zjistíš, že jsi v novém oboru skvělý a všichni ostatní ti nakonec budou fandit. Takže klidně do toho jdi a zkoušej! Akorát buď realista a měj plán B.

140 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2025
Milada Brožová

Je to úplně normální, mít strach z neúspěchu, zvlášť když chceš změnit obor. Mám taky ten pocit, že je někdy těžký se rozhoupat. Zkus si udělat nějaké kurzy, abys zjistil, jestli tě to fakt baví a máš na to. Můžeš třeba začít s online školením nebo workshopama, co ti dají představu o nové oblasti.

Není nutný hned opouštět současnou práci, klidně zkoušej něco nového jako koníček nebo vedlejší projekt. A pokud pak najdeš něco, co ti sedí, můžeš začít pomalu přecházet.

A neboj se toho, že si třeba vyzkoušíš něco jiného a nebude to ono. To se stává a je to součást učení. Důležitý je prostě zkoušet a nenechat se odradit názory ostatních. Riskuj a uvidíš, co ti život přinese. Hlavně si věř, že máš na to se posunout dál.

130 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2024
Patrik Hácha
Succeed.cz/Články/Trend v pracovním světě
Kdy je ten správný čas na změnu kariéry?Zvažujete změnu kariéry? Tento článek vám poskytne užitečné rady a strategie, jak posoudit, zda je čas na další krok ve vaší profesní cestě.
1000 slov
10 minut čtení
19. 6. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky