Succeed.cz/Fórum/Kdy je nejlepší začít s freelancingem?

Kdy je nejlepší začít s freelancingem?

Mám takové přemýšlení a chtěl bych se s vámi podělit o jednu otázku, která mě v poslední době dost trápí. Přemýšlím, kdy je vlastně ten správný čas na to, abych se pustil do freelancingu. Je to něco, co mě láká, ale zároveň mám strach z toho, zda jsem na to připravený. Myslím, že hodně lidí si klade otázku, zda je lepší začít hned po škole, nebo až když máme nějaké zkušenosti z klasického zaměstnání. Mám pocit, že každý má jiný názor na to, jestli je dobré se do freelancingu pustit hned, nebo jestli je lepší počkat na "správný" moment. Jak se třeba rozhodujete vy? Je důležité mít nějaké úspory předtím, než se do toho vrhne člověk naplno? A co všechny ty obavy o stabilitu - myslíte si, že by měl člověk mít nějaký plán B v záloze? Zajímá mě také, jestli má cenu začínat s freelancingem v určitém věku nebo v konkrétní fázi kariéry? A co třeba situace na trhu práce – ovlivňuje to rozhodnutí o tom, kdy začít? Já osobně mám pocit, že čím déle čekám, tím víc se bojím udělat krok vpřed. Co si o tom myslíte vy? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti!

197 slov
2 minut čtení
27. 5. 2022
Natálie Adámková
Natálie Adámková

Tak tohle je fakt zajímavá otázka. Myslím, že není úplně špatné začít s freelancingem rovnou po škole, zvlášť pokud máš už nějaké dovednosti, co můžeš nabízet. Na druhou stranu, mít aspoň pár let zkušeností v klasickém zaměstnání ti může dost pomoct pochopit, jak funguje trh a co klienti vlastně chtějí. Úspory jsou určitě plus, protože když začneš, tak ze začátku to může být dost nejistý. Mít plán B v záloze se taky hodí, hlavně když nemáš stabilní příjem jako v běžný práci. Pokud jde o věk nebo fázi kariéry, tak si myslím, že je to spíš o tvé pohodě a připravenosti než o číslech. A situace na trhu? No, to je jasný – když je poptávka po práci ve tvém oboru vysoká, tak je to lepší čas na start. Ale nakonec, pokud se cítíš nervózní a čekáš na ideální moment, tak ten nikdy nepřijde. Takže třeba vyzkoušet aspoň nějaké malé projekty a uvidíš, jak to půjde.

156 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2023
Ludmila Zachová
Ludmila Zachová

Kdy začít s freelancingem? To je fakt těžká otázka. Někteří říkají, že je nejlepší začít hned po škole, protože máš víc energie a jsi otevřený novým příležitostem. Ale na druhou stranu, když máš nějaké zkušenosti z klasického zaměstnání, můžeš se lépe orientovat v tom, co klienti chtějí a jak si stanovit ceny. Vlastně se hodně přikláním k tomu mít aspoň nějaké úspory, abys nebyl pod tlakem, když to nebude hned klapat. Co se týká stability, mít plán B je vždycky dobrý nápad, i když v freelancingu často dojde k nečekaným zakázkám. Věk ani fáze kariéry nejsou rozhodující – spíš jde o to, jak moc jsi motivovaný a připravený riskovat. A jo, situace na trhu práce taky dost hraje roli. Když je poptávka po tvých dovednostech vysoká, můžeš mít větší důvěru v to, že se ti podaří uspět. Neboj se udělat ten první krok – někdy stačí jen překonat ten strach a začít malými projekty.

154 slov
1.5 minut čtení
11. 3. 2024
Filip Kovář
Filip Kovář