Succeed.cz/Fórum/Jak začít investovat do svého osobního rozvoje?

Jak začít investovat do svého osobního rozvoje?

Přemýšlím, jak vlastně začít investovat do svého osobního rozvoje. Vím, že to je dneska hodně důležité, ale mám pocit, že nevím, kde začít. Jsou tu tolik různých možností, jako jsou kurzy, knihy, semináře a další. Jak si vybrat, co je pro mě to pravé? Když se podívám na všechny ty úspěšné lidi kolem sebe, většinou mluví o tom, jak důležité je neustále se vzdělávat a zlepšovat. Ale co to vlastně znamená? Mám třeba investovat do nějakého specializovaného školení nebo raději začít s něčím jednodušším, jako je čtení knih? Zároveň mě trápí otázka času – jak najít čas na to všechno, když mám už tak nabitý program? Je lepší se zaměřit na jeden konkrétní směr, nebo se snažit o širší vzdělání? Také by mě zajímalo, jak měřit pokrok v osobním rozvoji. Existují nějaké konkrétní metody nebo nástroje, které mi mohou pomoct držet se na správné cestě? Rád bych našel způsob, jak efektivně investovat své peníze i čas do věcí, které mi skutečně pomohou růst a zlepšovat se. Jak jste to dělali vy? Jaké máte tipy nebo zkušenosti s tímto tématem? Co byste doporučili někomu, kdo teď teprve začíná a chce se posunout dál?

192 slov
1.9 minut čtení
13. 10. 2023
Karolína Škodová

Osobní rozvoj je fakt široký téma, takže bych začal tím, co tě fakt zajímá. Pokud máš nějaké konkrétní cíle, třeba zlepšit se v práci nebo se naučit něco novýho, tak to můžeš vzít jako vodítko. Knihy jsou super, protože si je můžeš přečíst kdykoli a často se tam dozvíš základní věci. Ale jestli jsi spíš typ, co potřebuje interakci, tak kurzy nebo semináře by mohly bejt lepší.

Co se týče času, zkus si udělat nějaký plán. Klidně si vyhraď 30 minut denně na čtení nebo poslouchání podcastů. Je to o prioritách – pokud chceš investovat do sebe, budeš muset něco obětovat. A ohledně měření pokroku – můžeš si třeba vést deník, kde si zapíšeš, co jsi se naučil a jak se cítíš. Tímhle způsobem uvidíš svůj pokrok a motivaci na další učení.

Jo a taky nedělej si hlavu z toho, že musíš mít všechno dokonale naplánovaný. Zkoušej různý věci a uvidíš, co ti sedne nejlíp. A pamatuj, že osobní rozvoj je maraton, ne sprint.

164 slov
1.6 minut čtení
14. 9. 2024
Emil Zajíc

Nejlepší je začít s něčím, co tě fakt baví. Pokud máš pocit, že kurzy jsou moc, zkus na začátek třeba knihy nebo podcasty. Ty ti dají hodně informací a můžeš je poslouchat při cestě do práce nebo cvičení. Pokus se najít nějaké oblasti, které tě zajímají – jestli je to osobní finance, komunikace, nebo třeba kreativita. Můžeš si udělat plán, třeba jeden kurz za čtvrtletí a k tomu knížku měsíčně.

Co se týče času, zkus si udělat časový blok na učení – klidně i 30 minut denně. A co se týče měření pokroku, můžeš si vést deník nebo bullet journal a zapisovat si, co jsi se naučil a jak to můžeš aplikovat v životě. To ti pomůže vidět, jak se posouváš vpřed. Hlavně nezačínej s deseti věcmi najednou, to ti akorát zamotá hlavu. Radši se soustřeď na jednu věc a pak přidej další, až budeš mít tu první zvládnutou.

150 slov
1.5 minut čtení
31. 1. 2024
Simona Zichová
Succeed.cz/Články/Trend v pracovním světě
Proč je důležité investovat do vlastního profesního rozvoje?Objevte, proč je celoživotní učení klíčem k úspěchu na dynamickém trhu práce a jak investice do profesního rozvoje ovlivňuje vaši kariéru.
1000 slov
10 minut čtení
30. 4. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky