Succeed.cz/Fórum/Jak si najít mentora v tech oblasti?

Jak si najít mentora v tech oblasti?

V poslední době se čím dál víc lidí snaží prorazit v technologickém světě, ale je tu jeden zásadní problém, který mi vrtá hlavou. Jak vlastně najít mentora v tech oblasti? Jsem si jistý, že mít někoho, kdo už má zkušenosti a může vás nasměrovat, by bylo neocenitelné. Zajímalo by mě, jaké jsou vaše tipy a triky pro to, abych se dostal k někomu, kdo by mohl být mým mentorem? Myslíte, že je lepší hledat mentorství formálně přes nějaké programy, nebo spíš neformálně přes sítě jako LinkedIn? Jakou roli hraje osobní doporučení? A co třeba účast na různých meetupech nebo konferencích? Máte někdo zkušenosti s tím, jak oslovit odborníka v oboru, aby měl zájem o mentoring? Co bych měl říkat, abych ho zaujal a přiměl ho investovat svůj čas do mě? Je to vůbec možné najít někoho ochotného pomoci v dnešní konkurenci? A jaké otázky bych měl pokládat během prvních setkání, abych co nejlépe využil tuto příležitost? Bude mi stačit jedna konzultace, nebo je lepší budovat dlouhodobější vztah? Co když se mentorovi přestanu líbit nebo přestane mít čas? A je důležité mít předem nějaké konkrétní cíle na mysli, nebo se to vyvině tímto procesem? Vím, že mentorství může mít velký vliv na kariérní růst a chtěl bych slyšet od vás, jak jste to zvládli vy. Jak jste našli svého mentora a co vám to přineslo? Každý tip či rada se počítá!

230 slov
2.3 minut čtení
31. 7. 2024
Martin Švanda
Martin Švanda

Hledání mentora v tech oboru může být fakt výzva, ale není to nemožný. Za mě doporučuji začít tím, že se zapojíš do komunity. Zkus různé meetupy, hackathony nebo konference. Tam potkáš lidi, co už něco dokázali a můžou mít zájem o mentoring. O LinkedInu bych taky nezapomněl – je skvělý na navazování kontaktů. Ale nestav se hned jako ten, kdo chce mentoring, nejdřív se snaž budovat vztah.

Osobní doporučení jsou fajn, pokud máš někoho ve svém okolí, kdo ti může někoho představit. Když oslovíš odborníka, zkus mu říct, že tě jeho práce zaujala a že bys rád slyšel jeho názor na nějaký konkrétní projekt nebo technologii. To většinou zabírá víc než klasické "hledám mentora".

Jasný cíle jsou super, ale nemusí to být striktní – spíš mít nějaké oblasti, kde se chceš zlepšit. Vztah s mentorem by měl být dlouhodobější, jedna konzultace ti asi moc nepomůže. A pokud si myslíš, že by mohl mít málo času nebo o tebe ztratí zájem, tak být otevřený a komunikovat je klíčový.

Celkově to chce trpělivost a otevřenou mysl. Hodně štěstí!

174 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2025
Oldřich Šimůnek
Oldřich Šimůnek

Hledání mentora v tech oblasti může být fakt náročný, ale není to nemožný. Začal bych určitě tím, že se podíváš na LinkedIn a pokusíš se navázat kontakty s lidmi, kteří dělají, co tě zajímá. Napiš jim něco krátkého, třeba jak tě jejich práce inspirovala, a zkus se zeptat na pár rad. Osobní doporučení může hodně pomoct, takže pokud znáš někoho ve svém okolí, kdo má kontakty v tech komunitě, neváhej se ozvat.

Meetupy a konference jsou super příležitostí, jak potkat lidi z oboru. Tam můžeš navázat osobnější vztahy a přímo oslovit lidi, kteří by mohli být potenciálními mentory. Je dobrý mít nějakou představu o tom, co chceš od mentorství, ale neboj se to během setkání trochu rozvinout. Důležité je zapamatovat si, že mentorství je obvykle dlouhodobější vztah – jen jedna konzultace většinou nestačí.

Když oslovíš odborníka, buď upřímný a jasně vyjádři, co od něj očekáváš. Zkus pokládat otázky o jeho zkušenostech a o tom, jak ten obor vidí do budoucna. Neboj se také probrat tvoje cíle a co bys chtěl dosáhnout. A pokud se stane, že mentor nebude mít čas nebo s tebou nebude chtít pokračovat, tak to ber jako normální věc a hledej dál. Každý kontakt může vést k dalším příležitostem.

200 slov
2 minut čtení
26. 1. 2025
Jan Ondra
Jan Ondra