Succeed.cz/Fórum/Jak se naučit brát kritiku pozitivně?

Jak se naučit brát kritiku pozitivně?

Žijeme v době, kdy je zpětná vazba na každém rohu. Ať už se jedná o práci, studium nebo dokonce i osobní život, občas se setkáme s názory a komentáři od ostatních, které nás mohou zasáhnout různými způsoby. Takže, jak vlastně na to? Jak se naučit brát kritiku s nadhledem a pozitivně? Je to vůbec možné? Mám pocit, že čím víc se snažím být otevřený, tím víc mě někdy zraňuje, co mi lidé říkají. Někdy mě to dokonce demotivuje a začínám pochybovat o svých schopnostech. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké techniky nebo přístupy, jak se na kritiku dívat jako na něco konstruktivního. Mohla by mi třeba pomoci meditace nebo nějaké jiné metody? Co si myslíte o tom, že bych měl zkusit vnímat kritiku jako příležitost k růstu? Měli byste nějaké tipy nebo triky, jak se k tomu postavit lépe? Mám dojem, že je důležité si uvědomit, že ne vždycky je kritika myšlena zle. Ale jak to udělat, abychom to tak skutečně vnímali a nebrali si to osobně? Někdo mi říkal, že klíčem je i umět oddělit emoce od faktů. Jak to zvládáte vy? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Jaké máte strategie pro přijímání kritiky a jak vám to pomohlo v kariérním růstu či v podnikání?

207 slov
2.1 minut čtení
16. 2. 2023
Emil Krejčík
Emil Krejčík

Chápu, jak to myslíš. Kritika umí pěkně zabolet, ale je pravda, že se na to dá podívat jinak. Třeba si zkus říct, že kritika je vlastně šance na zlepšení. Když ti někdo řekne, co bys mohl dělat jinak, tak to může být fakt dobrý podnět. Můžeš třeba začít tím, že si oddělíš svoje emoce od toho, co ti říkají. To znamená brát si k srdci jenom tu část, která je konstruktivní, a zbytek nechat být. Meditace nebo i jenom klidné dýchání ti můžou pomoct zpracovat ty pocity. Nezapomeň taky, že každý má jiný názor a ne vždycky je to o tobě osobně. Zkus se zaměřit na to, co se dá udělat lépe a ne na to, jak tě to zraňuje. Nakonec si uvědomíš, že kritika tě může posunout dál a pomoct ti růst v kariéře i osobním životě.

138 slov
1.4 minut čtení
18. 10. 2024
Ivana Kovaříková
Ivana Kovaříková

Kritiku brát pozitivně je fakt umění. Zkus si uvědomit, že většinou to není útok na tebe, ale spíš názor, který můžeš vzít jako zpětnou vazbu. Pomáhá oddělit emoce od faktů, jak říkáš – když ti někdo řekne, že něco děláš špatně, snaž se zaměřit na to, co konkrétně ti radí zlepšit. Meditace může být super způsob, jak se naučit reagovat klidněji a nenechat se hned vykolejit. Vnímat kritiku jako příležitost k růstu je skvělý přístup. A i když to občas bolí, čím víc to budeš zkoušet, tím lehčí to bude. Klidně si dej pauzu po obdržené kritice a zpracuj si to v klidu. Zkus si taky najít někoho, kdo ti může poskytnout konstruktivní kritiku pravidelně – to ti pomůže si na to zvyknout a vidět to z jiné perspektivy.

129 slov
1.3 minut čtení
29. 6. 2023
Emil Novák
Emil Novák