Succeed.cz/Fórum/Jak se naučit kriticky myslet v práci?

Jak se naučit kriticky myslet v práci?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dá naučit kriticky myslet v pracovním prostředí. V dnešní době, kdy je tolik informací a každý den čelíme různým problémům a rozhodnutím, se mi zdá, že je to dovednost, která je čím dál tím víc důležitá. Mám pocit, že i když se snažím analyzovat situace a přemýšlet o různých možnostech, často se zaseknu a nevím, jak pokračovat. Chci být schopný hodnotit informace objektivně a dělat lepší rozhodnutí. Zkoušel jsem už různé metody, jako je brainstorming nebo SWOT analýza, ale pořád to není ono. Možná bych měl číst víc knih o kritickém myšlení nebo se zapojit do nějakých workshopů? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Co vám pomohlo rozvinout tuto dovednost v pracovním prostředí? Myslíte, že je to něco, co se dá naučit samostatně, nebo potřebuji vedení od někoho zkušenějšího? Rád bych slyšel názory ostatních a zjistit, co funguje v reálném životě.

147 slov
1.5 minut čtení
29. 2. 2024
Ladislav Kopal

Kritické myšlení je fakt užitečná dovednost, hlavně v práci, kde je třeba rychle reagovat na situace. Mně třeba pomohlo začít víc diskutovat s kolegy. Když sdílíš názory a nápady, často dostaneš nový pohled na věc. Zkus se ptát "proč" a "jak" u různých problémů, to ti pomůže lépe pochopit situaci. Jo a doporučuji číst knížky o logice a argumentaci, to dá docela dobrou základnu. Je fajn se i připojit k nějakým workshopům nebo školením, kde tě povede zkušenější člověk – to můžeš hned vyzkoušet v praxi. A nakonec – neboj se chybovat. Chybování je součást učení, takže zkus být v tomhle víc uvolněný.

103 slov
1 minut čtení
25. 10. 2024
Nikola Holubová

Kritické myšlení se dá určitě naučit a není to jen o knihách nebo kurzech, i když to může pomoct. Zkus třeba víc diskutovat se svými kolegy o různých tématech, což ti pomůže vidět věci z jiného úhlu. Důležitý je taky klást otázky – proč něco funguje, proč ne, co by se dalo udělat jinak. Píšu si často poznámky nebo myšlenkový mapy, to mi pomáhá uspořádat myšlenky. A když děláš rozhodnutí, zkus si napsat pro a proti. V praxi je dobré mít někoho zkušenějšího, kdo ti dá zpětnou vazbu. Také sledování různých názorů a perspektiv na problémy ti rozšíří obzory. Buď otevřený novým myšlenkám a nevadí se mýlit – z toho se hodně učíš.

113 slov
1.1 minut čtení
9. 11. 2024
Miroslav Rybář
Succeed.cz/Články/Osobní růst
Kritické myšlení jako klíč k úspěšným rozhodnutím v osobním i profesním životěObjevte, jak rozvíjet a aplikovat kritické myšlení pro zlepšení vašich rozhodovacích dovedností v osobním i profesním životě.
1000 slov
10 minut čtení
8. 11. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky