Succeed.cz/Fórum/Jak se vypořádat s přeplněným seznamem úkolů?

Jak se vypořádat s přeplněným seznamem úkolů?

Máte pocit, že váš seznam úkolů je jako nekonečná černá díra, která pohlcuje veškerý váš čas a energii? Čím víc se snažíte, tím víc se zdá, že úkoly se množí. Jak na to? Proč se cítíte zahlcení a co dělat, když se vám nedaří udělat ani jeden úkol ze seznamu? Mám dojem, že se snažím být produktivní, ale když se podívám na ten seznam, tak mám pocit, že to nikdy neskončí. Jak si z toho vzít ponaučení a udělat si v tom nějaký systém? Co je lepší – snažit se udělat všechno najednou nebo si stanovit priority? Je lepší si třeba některé úkoly rozdělit na menší části nebo je raději posunout na později? Jak efektivně plánovat čas, abych se vyhnul stresu a přepracování? Mám zkusit nějakou aplikaci nebo metodu jako Pomodoro techniku, nebo mi spíš pomůže staromódní papírový diář? Jak začít a udržet si motivaci, když mám pocit, že mě ten seznam úkolů přetěžuje? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy na to, jak lépe zvládat velké množství povinností a nezbláznit se při tom.

174 slov
1.7 minut čtení
16. 10. 2022
Adam Hloušek
Adam Hloušek

Zní to, že jsi v tom dost zamotaný. Já tohle taky občas zažívám. Mě osobně pomáhá si udělat seznam a pak si z něj vybrat třeba 3 nejdůležitější úkoly na den. Místo toho, abych na sobě tlačil, že musím udělat všechno, tak se soustředím jen na tyhle tři. Když je splním, dám si malou odměnu a pak se můžu podívat na další úkoly.

Rozdělování úkolů na menší části fakt funguje – je mnohem snazší udělat něco malého než se hned vrhnout na velký projekt. A jo, pokud něco můžeš posunout, tak to klidně udělej! Někdy je lepší se na to vykašlat a vrátit se k tomu později s čerstvým pohledem.

Plánování času je důležitý. Zkus třeba Pomodoro techniku, ta mě docela motivuje. Ale pokud máš radši papír, tak klidně zůstaň u diáře. Hlavně se snaž neporovnávat s ostatními, každý má jiný styl práce. Udržet si motivaci chce čas a postupně se naučíš, co ti víc vyhovuje. Takže klid, krok po kroku.

161 slov
1.6 minut čtení
27. 1. 2025
Blanka Jedličková
Blanka Jedličková

Nějaké rady, jak se vypořádat s přeplněným seznamem úkolů? První věc, co bych udělal, je si to všechno trochu zjednodušit. Zkus třeba udělat brainstorm a napsat si všechny úkoly na papír, a pak si je seřadit podle priority. Nejdůležitější věci na začátek a méně důležité na konec. Taky se neboj některé úkoly odložit nebo úplně škrtnout, pokud nejsou fakt nutné.

Rozdělení úkolů na menší části taky pomáhá. Když máš velký projekt, tak si ho rozděl na dílčí úkoly, co zvládneš udělat během jednoho dne nebo dvou. Pomodoro technika vypadá fajn – pracuj 25 minut a pak si dej krátkou pauzu. Funguje to jako dobrý motivátor, když vidíš, že máš čas na odpočinek.

A co se týče plánování času, zkus si vyhradit speciální bloky pro práci na úkolech a nebuď rozptýlený různými věcmi okolo. Ať už používáš aplikaci nebo klasický diář, hlavně aby ti to sedlo. Hlavně nezapomínej si dávat malé cíle a oslavovat i ty nejmenší úspěchy. Jakmile uvidíš pokrok, budeš mít větší motivaci pokračovat.

164 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2024
Barbora Matoušková
Barbora Matoušková