Succeed.cz/Fórum/Jak poznat, že už jsem na cestě k vyhoření?

Jak poznat, že už jsem na cestě k vyhoření?

V poslední době jsem si začal všímat, že se mi do práce vůbec nechce. Ráno se probouzím s pocitem únavy, a to i přesto, že jsem spal dostatečně dlouho. Práce mě dříve bavila, ale teď mě spíš stresuje. Mám pocit, že mě nic nebaví a jsem pořád podrážděný, dokonce i nad maličkostmi. Když si představím, co všechno musím udělat, cítím se zahlcený a bez energie. Navíc mám časté myšlenky na to, jestli to všechno má smysl a jestli je to pro mě správná cesta. Přemýšlím o tom, jestli tohle jsou příznaky vyhoření nebo je to jen nějaká fáze, kterou si procházím. Je normální mít občas takové myšlenky a pocity? Jak poznat, jestli už jsem na té cestě k vyhoření? Co byste doporučili dělat v takových chvílích? Máte nějaké tipy, jak rozpoznat signály těla a mysli? Chtěl bych se ujistit, že na sobě pracuji správným směrem a nezapomínám se věnovat také svému duševnímu zdraví. Jaké kroky bych měl podniknout, abych se vyhnul hlubšímu propadu do vyhoření? Jaké jsou nejlepší způsoby, jak se v takové situaci zorientovat?

175 slov
1.8 minut čtení
14. 11. 2023
Adéla Křížová
Adéla Křížová

To, co popisuješ, zní fakt jako začátek vyhoření. Únava i po dostatečném spánku, ztráta zájmu o práci, stres a podrážděnost – to jsou jasné signály, že něco není v pořádku. Můžeš mít pocit, že jsi přepracovaný nebo prostě potřebuješ změnu. Je normální mít občas takové myšlenky, ale pokud se to opakuje a cítíš se přetížený, je dobré tomu věnovat pozornost.

Zkus si udělat čas na sebe – třeba si najdi chvilku na odpočinek nebo něco, co tě baví a nabíjí. Mluv s někým o svých pocitech – může to být kamarád nebo terapeut. Je důležitý mít podporu. Taky si dej pozor na to, jak trávíš svůj čas mimo práci. Pokud se cítíš zavalenej povinnostmi, zkus si to lépe rozplánovat a delegovat úkoly, pokud je to možné.

Důležitý je i pohyb a relaxace. Sport nebo procházka ti můžou hodně pomoct vyčistit hlavu. Sleduj svoje pocity a pokud se nic nezmění, zvaž profesionální pomoc. Není na tom nic špatného – péče o duševní zdraví je zásadní.

162 slov
1.6 minut čtení
5. 5. 2024
Pavla Lacinová
Pavla Lacinová

Tak jo, to zní fakt blbě. Myslím, že to, co popisuješ, jsou jasný signály vyhoření. Když se ti do práce nechce, jsi unavenej i po spánku, a všechno tě stresuje, to už není moc dobrý. To, že tě nic nebaví a jsi podrážděnej kvůli maličkostem, je taky jasnej znak. Je normální mít takový myšlenky, ale pokud se to opakuje, je dobrý na to zapracovat.

Zkus si udělat nějaký pauzy během dne. Třeba jít na krátkou procházku nebo si jen tak odpočinout. Můžeš zkusit i meditaci nebo hluboký dýchání – to fakt pomáhá. Přehodnoť si, kolik času věnuješ práci a jestli máš vůbec čas na sebe. Pokud to můžeš udělat, zkus si nastavit hranice mezi pracovním a osobním životem.

Pokud ti to nepomáhá a ty pocity přetrvávají, bylo by fajn promluvit si s někým – třeba s psychologem nebo poradcem. Oni umí pomoct rozklíčovat, co se děje a jak z toho ven. Hlavně nesmíš čekat, až to bude horší. Dejte si pozor na svoje duševní zdraví a snažte se najít radost v malých věcech.

171 slov
1.7 minut čtení
10. 10. 2024
Jaroslav Janda
Jaroslav Janda