Succeed.cz/Fórum/Jak dlouho bych měl pracovat v jednom Pomodoro?

Jak dlouho bych měl pracovat v jednom Pomodoro?

Zajímalo by mě, jaký je optimální čas, který bych měl strávit prací v rámci jedné Pomodoro session? Četl jsem, že Pomodoro technika zahrnuje 25 minut práce následovaných krátkou přestávkou, ale není mi úplně jasné, jestli je to ideální pro všechny typy úkolů. Mám pocit, že některé úkoly vyžadují delší soustředění a možná bych měl zkusit delší pracovní bloky. Zároveň se obávám, že pokud budu pracovat déle než těch 25 minut, tak ztrácím na efektivitě nebo se začnu rozptylovat. Jak to vidíte vy? Kolik minut byste doporučili pro různé typy činností? A co délka přestávek? Je lepší si dát kratší pauzu častěji nebo delší pauzu po delších blocích práce? Mám také pocit, že když mám víc času na úkol, tak mě to motivuje k práci, ale zajímalo by mě, jestli to může mít negativní dopad na moji produktivitu. Jaké máte zkušenosti s tímto přístupem? Vím, že každý máme jiné preference a styl práce, ale zajímal by mě váš názor na tohle téma. Myslíte si, že existuje nějaký univerzální vzorec pro efektivní práci v Pomodoro technice? Díky za vaše tipy!

178 slov
1.8 minut čtení
14. 10. 2023
Eva Janoušková
Eva Janoušková

Pomodoro je fakt fajn technika, ale jak píšeš, ne každému sedí těch 25 minut. Záleží dost na tom, co děláš. Třeba u kreativních úloh můžeš potřebovat víc času na rozjetí, takže klidně zkus 40-50 minut práce a pak si dej delší pauzu. Naopak u rutinní práce může být těch 25 minut ideál, protože se ti neztrácí koncentrace. Co se týče přestávek, tak většina lidí preferuje kratší, častější pauzy, ale třeba po delším bloku bych doporučil aspoň 15-20 minut. Zkus si to vyzkoušet a najít, co ti nejvíc vyhovuje. Každý máme jiný rytmus. Většinou platí, že čím víc času máš, tím líp se soustředíš, ale nesmíš to přehnat, jinak se ti z toho může rozplynout motivace. Takže experimentuj a uvidíš, co ti sedne!

122 slov
1.2 minut čtení
20. 6. 2024
Jitka Sedláčková
Jitka Sedláčková

Dobrý dotaz! Pomodoro technika s těmi 25 minutami práce a 5 minutami pauzy je fajn základ, ale není to zas tak rigidní. Záleží to na tobě a typu úkolu. U kreativní práce nebo něčeho složitějšího můžeš zkusit prodloužit blok na třeba 45 minut a pak si dát delší pauzu, třeba 10-15 minut. Když jsi víc v flow, tak delší čas může pomoci. Naopak u rutinních úkolů může být těch 25 minut ideálních, protože se ti pak lépe odpočívá. Co se týče přestávek, tak krátké pauzy po menších blocích jsou dobré pro udržení pozornosti, ale delší pauzy po delších blocích zase pomohou regenerovat víc. Je to hodně o tom, co ti vyhovuje. Klidně experimentuj a sleduj, co ti funguje nejlíp. Někdy může být víc času kontraproduktivní, ale zase jsou dny, kdy s tím časem dokážeš víc zamakat. Takže zkoušej a najdi svůj vlastní rytmus!

143 slov
1.4 minut čtení
23. 6. 2024
Patrik Matějka
Patrik Matějka