Succeed.cz/Fórum/Jak začít konverzaci na networkingové akci jako introvert?

Jak začít konverzaci na networkingové akci jako introvert?

Mám pocit, že networkingové akce jsou pro mě noční můrou. Jsem introvert a i když chápu, jak důležité je navazovat nové kontakty a budovat vztahy v oblasti podnikání a kariérního růstu, vždycky se cítím nervózně a nejistě, když přijde na zahájení konverzace. Často se mi stává, že vidím lidi, jak se bez problémů baví, zatímco já jen stojím stranou a přemýšlím, co říct. Mám několik konkrétních otázek, které by mi mohly pomoci se s tím lépe vypořádat. Jaké konkrétní tipy máte na to, jak začít hovor s někým neznámým? Čím bych měl začít? Je lepší mluvit o práci nebo raději o něčem jiném? Jaké otázky bych měl pokládat, aby to vypadalo přirozeně a ne jako nějaký trapný interview? A co s tím, když se hovor zasekne? Jak se dá konverzace udržet v chodu bez toho, abych se cítil nepříjemně? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké osvědčené techniky nebo triky, jak překonat strach z odmítnutí během takových akcí. Jak zvládáte situace, kdy někdo na vás zareaguje negativně nebo vás odmítne? A co třeba nějaké rady ohledně body language, abych vypadal otevřeněji a přístupněji? Vím, že networking je důležitý pro růst a příležitosti v podnikání, takže bych byl opravdu vděčný za jakékoli rady a zkušenosti od těch z vás, kteří jste to zvládli lépe než já.

215 slov
2.2 minut čtení
27. 7. 2024
Helena Urbanová
Helena Urbanová

Furt je to těžký, ale pár tipů bych měl. Začni s nějakým jednoduchým komentářem k prostředí nebo akci – třeba něco jako "Tahle akce je fajn, co?" To prolomí ledy. Pak se můžeš ptát na jejich práci nebo co na akci dělají, ale snaž se to mít trochu víc osobní, třeba "Jak jste se dostali do oboru?" nebo "Co vás sem přivedlo?".

Když se hovor zasekne, zkus se zeptat na nějakou konkrétní věc ohledně jejich zkušeností. Můžeš taky říct něco jako "Omlouvám se, teď mi došlo, že jsem se nezeptal na váš názor na..." – vždycky je dobrý navázat na něco aktuálního.

Strach z odmítnutí? To je normální. Většina lidí je taky nervózní, takže si to neber moc osobně. A když se někdo otočí nebo ignoruje, prostě jdi dál, nic se neděje.

Co se týče body language – drž ruce volně u těla a usmívej se. Oční kontakt je důležitej, ale ne moc vytrvale. A hlavně buď sám sebou, to dává lidem pocit klidu a otevřenosti.

165 slov
1.7 minut čtení
6. 8. 2024
Andrea Skálová
Andrea Skálová

Takže, jasně, networking může být pro introverty fakt náročnej. Jedna věc, co mi pomáhá, je začít s jednoduchým pozdravem nebo otázkou jako "Jak se máš?". To je základ. Někdy stačí se zaměřit na něco kolem – třeba si všimnout, co má někdo na sobě, nebo jakou má knížku v ruce a zeptat se na to. Tím se to dostane do přirozeného hovoru.

Co se týče témat, klidně začni s něčím osobním nebo neutrálním – třeba co dělají ve volném čase, jaké mají zájmy. Když to pak přejde na práci, to už je takový bonus. A pokud se konverzace zasekne, neboj se říct něco jako "Omlouvám se, jsem trošku nervózní". Můžeš to brát s humorem.

Odmítnutí je součástí toho všeho, takže si prostě říkej, že to není osobní. Spousta lidí je taky nervózních, takže když někdo nebude reagovat pozitivně, tak se prostě otoč a jdi za někým jiným. A ohledně body language – snaž se stát rovně, usmívat se a mít otevřený postoj. To pomůže vypadat přístupněji.

Zkus si před akcí připravit pár otázek a scénářů na klíčový momenty. Tak budeš trochu víc připravený a třeba to nebude tak hrozný.

186 slov
1.9 minut čtení
16. 9. 2024
Monika Zemanová
Monika Zemanová