Succeed.cz/Fórum/Jak najít dobré kontakty v oboru, když začínám?

Jak najít dobré kontakty v oboru, když začínám?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít budovat síť kontaktů v oboru, když jsem teprve na začátku. Je mi jasné, že networking je důležitý pro kariérní růst, ale vůbec nevím, kde začít. Mám na mysli třeba to, jak se dostat k lidem, kteří mají zkušenosti a mohli by mi poradit nebo mě nasměrovat. Jaké jsou nejlepší způsoby, jak se seznámit s lidmi v mém oboru? Mám zkusit nějaké workshopy nebo konference? Fungují online platformy jako LinkedIn opravdu tak, jak se říká? A co třeba oslovovat lidi přímo? Je to dobrý nápad, nebo je to spíš trapné? Jaké jsou vaše zkušenosti s navazováním kontaktů? Určitě bych ocenil i nějaké tipy na to, jak si udržet tyto kontakty a přetvořit je na něco užitečného. Občas mám pocit, že jsem v tomto ohledu úplně ztracený a nevím, jak se dostat k lidem, kteří by mi mohli otevřít dveře k novým příležitostem. Děkuju za všechny rady!

152 slov
1.5 minut čtení
1. 8. 2023
Natálie Tomanová
Natálie Tomanová

Takhle, začít s networkingem je vždycky těžký. Ale pár tipů mám. Zkus se podívat na nějaký workshopy nebo konference. Tam potkáš lidi, co už něco dokázali a mají zkušenosti. Často se tam dělají i networkingové aktivity, což je fajn. O LinkedInu – jo, funguje to, ale musíš se aktivně zapojit, komentovat příspěvky a posílat žádosti o spojení. Můžeš napsat někomu, kdo tě zaujal a říct mu, že bys rád slyšel jeho názor na něco v oboru. Není to trapné, spíš naopak, většina lidí to ocení, když máš zájem. Hlavně si kontakty udržuj – občas napiš, poděl se o zajímavosti nebo něco, co by je mohlo zajímat. A neboj se být aktivní! Tím si buduješ vztahy a časem ti to přinese i nové příležitosti.

123 slov
1.2 minut čtení
11. 8. 2024
Šárka Burešová
Šárka Burešová

Jo, budování kontaktů je fakt důležitý. Začni tím, že se podíváš na místní akce jako workshopy nebo konference v oboru. Tam potkáš lidi, co mají zkušenosti a navázání kontaktu bude o dost jednodušší. Pak je tu LinkedIn – to fakt funguje, takže si tam udělej profil a sleduj lidi, co tě zajímají. Neboj se jim napsat zprávu, většina lidí to ocení, pokud to napíšeš slušně a stručně. Osobní oslovení může znít divně, ale když to uděláš správně, můžeš získat super rady. A nezapomeň si ty kontakty udržovat – třeba sdílej zajímavé články nebo se čas od času ozvi, prostě buduj vztahy. Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
22. 8. 2024
Helena Urbanová
Helena Urbanová