Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že moje investice už nevydělávají a je čas to změnit?

Jak poznám, že moje investice už nevydělávají a je čas to změnit?

Zajímalo by mě, jak poznat, kdy už moje investice nejsou tak výhodné, jak jsem si původně myslel. Mám několik akcí a fondů, které jsem koupil před nějakou dobou, ale teď mám pocit, že se mi to nevyplácí. Pořád sleduji trh a občas i různé analýzy, ale nejsem si jistý, co vlastně sledovat. Jaké signály by měly být pro mě varovným signálem, že je třeba něco změnit? Je to pokles ceny akcií, nebo třeba nedostatek dividend? A co když změní strategii firmy? Mám se řídit nějakými konkrétními ukazateli jako P/E ratio nebo jinými metrikami? Jak často bych měl kontrolovat své investice? Cítím se v tom všem trochu ztraceně a nevím, jestli by mělo smysl prodat nynější akcie a investovat jinam. Jak poznat ten správný okamžik k přehodnocení své investiční strategie? Je lepší počkat na nějaký konkrétní trend, nebo spíš jednat rychle, když se něco pokazí? Jak to vlastně děláte vy ostatní?

150 slov
1.5 minut čtení
20. 10. 2024
Oldřich Havlíček
Oldřich Havlíček

Když jde o to, jestli tvoje investice ještě vydělávají nebo ne, je dobré si hlídat pár věcí. Pokles ceny akcií je jasný signál, ale není to jediný ukazatel. Zkus se podívat na dividendy – pokud firma přestala vyplácet nebo snížila dividendu, tak to většinou není dobré znamení. Pak jsou tu změny ve strategii firmy, což může taky znamenat problém, pokud to nevypadá jako rozumný krok.

Co se týče ukazatelů jako P/E ratio, tak to určitě sleduj, ale pamatuj, že to není vše. Můžeš si nastavit nějaké pravidelné intervaly, třeba jednou za měsíc nebo čtvrtletí zkontrolovat svoje portfolio a zhodnotit výkon investic.

Pokud vidíš dlouhodobější trend klesání nebo negativní zprávy kolem firmy, můžeš uvažovat o prodeji. Někdy je lepší jednat rychle, když se něco pokazí, než čekat na zázrak. Zkus si říct, co od těch investic vlastně chceš a jestli ti dávají smysl. Každý to dělá jinak – někdo je trpělivý a čeká na obrat, jiný prodá hned při prvním poklesu.

160 slov
1.6 minut čtení
22. 9. 2024
Milan Hrdlička
Milan Hrdlička

Když jde o investice, je dobré mít na paměti pár věcí. První signál, že něco není v pořádku, je, když akcie nebo fondy začnou dlouhodobě klesat. Nejde jen o jednorázový propad, ale spíš o trend. Pokles ceny může být varovný, ale nesmíš zapomínat na kontext. Je taky důležité sledovat, jak si firma stojí v porovnání s konkurencí a jestli třeba nemá špatné zprávy nebo změny ve vedení.

Dále se dívej na dividendy – pokud je firma pravidelně vyplácela a najednou přestala, je to varování. A co se týče metrik jako P/E ratio, tak jo, ty můžou hodně napovědět, ale zase – musíš to brát s rezervou.

Jak často kontrolovat investice? Záleží na tom, jaký máš styl investování. Někteří kontrolují denně, jiní jednou za čtvrt roku. Osobně si myslím, že jednou za čas je fajn udělat revizi a podívat se, jestli to ještě dává smysl.

Pokud zjistíš, že tvoje investice nefungují a nemáš důvod čekat na zázrak, tak možná bude lepší prodat a reinvestovat jinde. Ale zase – nespěchej na to hned při prvním poklesu. Trhy kolísají a někdy to chce prostě trpělivost.

181 slov
1.8 minut čtení
6. 11. 2024
Karel Novotný
Karel Novotný