Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám podezření na únik dat?

Co dělat, když mám podezření na únik dat?

Poslední dobou mě trápí myšlenka, že by mohlo dojít k úniku mých osobních údajů. Všude slyším o kybernetických útocích, phishingových podvodech a dalších nebezpečích, a teď mám pocit, že jsem se mohl stát obětí. Co bych měl vlastně udělat, když mám podezření na to, že se moje data dostala do nesprávných rukou? Jaké kroky bych měl podniknout, abych ochránil své soukromí? Mám se obrátit na policii nebo nějakou organizaci zabývající se kybernetickou bezpečností? A co když jsem třeba poslal citlivé informace po e-mailu? Jak se vyhnout dalším problémům v budoucnu? Měl bych změnit všechna svá hesla nebo si aktivovat dvoufázové ověření? Jaké nástroje nebo software doporučujete pro zabezpečení dat? Cítím se bezradný a nevím, na koho se obrátit. Je možné, že už je pozdě a všechno je ztraceno? Každý den čtu o případech úniků dat a nechci se stát další statistikou. Jaké signály bych měl sledovat, abych zjistil, zda opravdu došlo k úniku? A co byste poradili člověku, který s tímto problémem nikdy předtím neměl zkušenost? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Děkuju.

174 slov
1.7 minut čtení
24. 7. 2024
Kristýna Janková

Když máš podezření na únik dat, tak je dobrý hned jednat. Změň hesla na všech důležitých účtech, hlavně na e-mailech a bankovních službách. Dvoufázový ověření je určitě plus, to tě ochrání víc. Pokud jsi poslal citlivé info, snaž se to co nejdřív zrušit nebo upozornit ty lidi, co to dostali. Sleduj svoje účty a bankovní výpisy na podezřelé transakce, to ti dá nějakou představu o tom, jestli se něco děje. K policii bych asi šel, když máš konkrétní důkazy nebo jsi měl vážné problémy, třeba ztrátu peněz. Nástroje jako antivirus a VPN můžou pomoct ochránit tě do budoucna. Je dobrý být opatrný na e-maily a odkazy, co ti chodí. A neboj, není pozdě! I když ti to přijde špatný, tak můžeš udělat spoustu věcí pro ochranu svého soukromí.

128 slov
1.3 minut čtení
27. 10. 2023
Natálie Kroupová

Když máš podezření na únik dat, tak je dobrý začít panikařit, ale ne moc. První věcí, co udělat, je změnit hesla na všech důležitých účtech. Klidně si vymysli nová, ať to zapadne do hlavy a použij nějaký manažer hesel. Dvoufázový ověření je dobrá volba, to ti přidá další vrstvu ochrany. Když jsi poslal citlivé info přes e-mail, tak můžeš zkusit kontaktovat ten servis, ale většinou to už nebudeš moct vzít zpět.

Určitě sleduj své bankovní účty a kreditky. Jestli uvidíš nějaké divné transakce, tak to hlášení bance. Policii bych asi kontaktoval až když by byly nějaký jasný důkazy, ale můžeš se obrátit na nějakou organizaci zabývající se kybernetickou bezpečností – ti ti poradí.

Zkus taky online služby, které kontrolují úniky dat – třeba Have I Been Pwned? Tak zjistíš, jestli tvoje emailová adresa byla někde prolomena. A pozoruj případný spam a podivný zprávy na sociálních sítích, to může být známka toho, že něco není v pořádku. Nikdy není pozdě začít se chránit, ale čím dřív začneš, tím líp.

166 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2024
Roman Veselý
Succeed.cz/Články/Technologie v byznysu
Kybernetická bezpečnost v digitálním podnikání: Jak chránit své dataObjevte klíčové strategie, které pomohou podnikatelům zajistit kybernetickou bezpečnost a chránit citlivé informace v digitálním světě.
1000 slov
10 minut čtení
3. 6. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky