Succeed.cz/Fórum/Jak začít s tvorbou online portfolia?

Jak začít s tvorbou online portfolia?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s tvorbou online portfolia. Mám pocit, že v dnešní digitální době je to naprosto nezbytné, ale nevím, kde vlastně začít. Mám nějaké projekty a práce, které bych chtěl ukázat, ale vůbec nevím, jak to udělat tak, aby to vypadalo profesionálně a zároveň přitažlivě. Jaké platformy na to doporučujete? Je lepší mít vlastní webové stránky nebo využít nějaké hotové šablony? A co design – má smysl investovat do grafika nebo se pokusit o něco vlastního? Taky bych chtěl vědět, jaký obsah by měl být v portfoliu – stačí fotky a popisy projektů nebo bych měl přidat i nějaké osobní informace o sobě a své kariéře? Myslíte si, že je dobré zahrnout i referenční odkaz na sociální sítě? A co SEO – má to vůbec smysl u portfolia? Jak to udělat, aby mě našli lidé, kteří hledají moje služby? Budu moc rád za vaše zkušenosti a tipy. Děkuji!

152 slov
1.5 minut čtení
4. 6. 2022
Rudolf Ryba
Rudolf Ryba

Tvorba online portfolia je fakt důležitá. Určitě bys měl začít s nějakou platformou jako je Wix, Squarespace nebo WordPress. Ty nabízejí šablony, které vypadají dobře a nemusíš umět kódovat. S vlastním webem je to fajn, ale pokud nemáš zkušenosti, tak radši začni s těma hotovýma šablonama.

Co se designu týče, pokud nejsi grafik, tak bych do něj asi moc neinvestoval. Zkus najít jednoduchý a přehledný styl, co ukáže tvé projekty v nejlepším světle.

Obsah by měl být víc než jen fotky – přidej popisy projektů, co jsi dělal, jaké byly cíle a výsledky. Osobní info jako je krátký životopis nebo co děláš může pomoct, ale nezapomeň – lidé chtějí vidět tvou práci. Odkazy na sociální sítě jsou fajn pro budování důvěry.

SEO určitě má smysl, protože chceš, aby tě našli ti správní lidé. Klíčová slova ve tvých popiscích a názvech projektů můžou dost pomoci. Mysli na to, co by lidi mohli hledat a podle toho to optimalizuj.

Takže shrnuto – jdi do toho s nějakou platformou, soustřeď se na kvalitní obsah a zkus se trochu bavit s SEO. Hodně štěstí!

178 slov
1.8 minut čtení
29. 11. 2024
Vojtěch Štefan
Vojtěch Štefan

Začít s online portfoliem je fakt důležité. Můžeš zkusit platformy jako Wix nebo Squarespace, tam jsou šablony, které ti pomůžou udělat něco hezkýho bez nutnosti programovat. Pokud chceš víc kontroly a vlastní identitu, tak vlastní webovky jsou lepší volba, ale přece jen to chce víc práce a možná i peněz na hosting a doménu.

Co se týče designu, pokud nemáš grafické dovednosti, investice do grafika se může vyplatit. Jinak hraj si s nějakými online nástroji jako Canva.

V portfoliu určitě zahrň nejen fotky projektů, ale taky popisy – co jsi dělal, jaký byl proces a výsledek. Osobní info o sobě je super, lidi chtějí vědět, kdo jsi a co děláš. Odkazy na sociální sítě jsou fajn, dodává to na důvěryhodnosti.

SEO nezapomínej, klíčová slova ve tvým obsahu pomůžou lidem tě najít. Ujisti se, že máš optimalizovaný názvy stránek a popisy. Mysli na to, že portfolio je taky tvoje vizitka, tak ať vypadá dobře a lidi na něj rádi koukají.

161 slov
1.6 minut čtení
26. 11. 2024
Michal Macek
Michal Macek