Succeed.cz/Fórum/Jak snížit stres v práci, aby mě to neodvádělo od toho, co dělám?

Jak snížit stres v práci, aby mě to neodvádělo od toho, co dělám?

V poslední době se mi zdá, že stres v práci dosahuje neúnosných rozměrů. Nejde jen o ty obvyklé pracovní povinnosti a tlak na splnění úkolů, ale spíš o to, jak se mi ten stres projevuje při každodenních činnostech. Zatímco se snažím soustředit na důležité projekty a pomáhat kolegům, najednou mě přepadnou myšlenky na všechno, co musím udělat, termíny, které se blíží a jak to všechno zvládnu. Zkouším různé techniky – od meditace po pravidelné přestávky, ale mám pocit, že to moc nepomáhá. Chtěl bych se zeptat, co dalšího by mohlo fungovat? Jak můžu efektivně snížit ten stres v práci a zůstat soustředěný na to, co skutečně dělám? Jaké jsou vaše tipy na zvládání pracovního tlaku, abych nemusel neustále myslet na to, jak se cítím a mohl bych se místo toho věnovat svým úkolům? Dáváte si nějaké rituály nebo využíváte specifické metody v průběhu dne? Co vám osobně fungovalo nejlépe? Opravdu hledám něco, co by mi pomohlo lépe se orientovat ve svých povinnostech a neztrácet motivaci.

165 slov
1.7 minut čtení
26. 8. 2021
Eliška Vlčková

Zní to, že si opravdu ve velkým stresu. Zkus si udělat seznam úkolů a rozdělit je na menší kousky. Když vidíš ty úkoly rozdělené, dá se to lépe zvládnout. Důležitý je i čas na přestávky, třeba si dej pět minut na protahování nebo jen tak vypadni ven na vzduch. V práci jsem začal používat techniku Pomodoro - pracuješ 25 minut, pak 5 minut pauza. To mi fakt pomáhá udržet soustředění a nezapomínat na dýchání. Taky se snažím nebýt na sebe moc tvrdý, nikdo není dokonalý a občas se to prostě nedaří. A co se týče meditace, zkus ji třeba kombinovat s nějakou relaxační hudbou - můžeš zkusit aplikace nebo YouTube. Někdy stačí na chvíli vypnout hlavu, abys pak mohl lépe fungovat. Jako rituál si dej každý den stejný čas na ranní kávu nebo čaj bez práce, jen si v klidu sedni a načerpej energii. Hlavně nenech stres, aby ti bránil v práci, nenechávej to na poslední chvíli a buď v klidu.

161 slov
1.6 minut čtení
1. 9. 2024
Jiří Košťál

Jasně, stres v práci je problém, co nás trápí všechny. Zkus se zaměřit na plánování dne – udělej si seznam úkolů a rozděl to do menších, zvládnutelných částí. Mě osobně pomáhá krátká procházka ven, když cítím, že to na mě padá. Čerstvý vzduch a změna prostředí hodně pomůže vyčistit hlavu. Také doporučuji zkoušet dýchací cvičení – stačí pár minut a můžeš se lépe soustředit. Rituály jako káva nebo čaj v klidu u stolu ti taky můžou pomoct zpomalit a zorientovat se. Vytvoř si místo, kde nebudeš mít nepořádek a kde se ti bude dobře pracovat. A hlavně si nezapomeň udělat čas na sebe po práci, třeba sport nebo jinou aktivitu, co tě baví. Někdy jen potřebuješ vypnout a odpočinout si od práce.

122 slov
1.2 minut čtení
3. 11. 2024
Monika Valentová
Succeed.cz/Články/Zdraví a produktivita
Jak stres ovlivňuje pracovní výkon a jak se s ním efektivně vypořádat?Prozkoumejte, jak stres ovlivňuje výkon v práci a objevte účinné techniky pro zvládání stresu, které zvýší vaši produktivitu.
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky