Succeed.cz/Fórum/Jak mohu motivovat svůj tým, když pracují z různých míst?

Jak mohu motivovat svůj tým, když pracují z různých míst?

V poslední době se stále častěji setkávám s tím, že můj tým pracuje z různých koutů světa. Je to sice skvělá příležitost pro flexibilitu a rozmanitost, ale zároveň mi dává zabrat, jak je udržet motivované a zapojené. Mám pocit, že když každý pracuje sám doma nebo v kavárnách, tak se ztrácí ten týmový duch a vzájemná podpora, která byla dříve přirozená v kanceláři. Jaké máte tipy na to, jak zajistit, aby se každý cítil součástí týmu, i když spolu fyzicky nejsme? Co funguje vám v takových situacích? Zkoušel jsem různé online nástroje a videokonference, ale někdy mám pocit, že to nestačí. Jakým způsobem můžete povzbudit kreativitu a spolupráci na dálku? A co třeba odměny? Jak je nastavit tak, aby motivovaly i ty, co sedí daleko od ostatních? Jak to vidíte vy? Máte nějaké konkrétní strategie nebo příklady úspěchů, které byste mohli sdílet? Také bych chtěl vědět, jak zvládáte možné pocity osamělosti jednotlivců. Jak udržujete týmovou kulturu na dálku? Vím, že je to velké téma, ale každá rada se počítá.

169 slov
1.7 minut čtení
18. 10. 2024
Kamila Lišková

Zkusil jsem pár věcí, co nám fakt pomohly. Nejdůležitější je asi pravidelný kontakt – nejen pracovní meetingy, ale i neformální chaty. Dobrý nápad je mít třeba "kávovou pauzu" na videu, kde se nikdo nemusí bavit o práci. Taky jsme vytvořili skupiny na projekty, kde si lidi můžou vyměňovat názory a nápady. Vymysleli jsme i nějaké soutěže nebo challenge, které motivují lidi soutěžit a spolupracovat. Co se týče odměn, zkusili jsme například dárkové poukázky pro úspěšné týmy nebo uznání na společných schůzkách. Osamělost je problém, takže snažím se povzbudit lidi, aby se navzájem kontaktovali a podporovali. Jo, a nezapomínej na humor – občas poslat meme nebo vtipný obrázek pomůže uvolnit atmosféru. Týmová kultura se dá udržet i na dálku, jen to chce víc úsilí.

123 slov
1.2 minut čtení
23. 9. 2024
Blanka Jedličková

Myslím, že udržení motivace týmu na dálku je fakt výzva. Zkusil bych pravidelně pořádat online meetingy, kde si nebudete jen reportovat, co kdo udělal, ale fakt se bavit a sdílet příběhy, třeba i nepracovní – to trochu rozbije ledy. Také by nebylo špatné zavést nějaký systém uznání, jako "zaměstnanec měsíce" nebo něco podobného, co můžeš vyhlásit na videu. Můžeš třeba i poslat drobné dárky nebo bonusy na oslavu úspěchů. Vytvoření malých týmových projektů, na kterých byste pracovali společně, může taky pomoct. A co se týče osamělosti – snaž se pravidelně komunikovat s každým členem týmu individuálně, aby cítili, že jsou důležití. Každopádně je dobré mít nějakou platformu pro sdílení nápadů a kreativity, třeba nějaký brainstorming kanál. Kultura se dá udržovat i online, když se všichni snažíte být aktivní a zapojení.

130 slov
1.3 minut čtení
17. 11. 2024
Adéla Hrubá
Succeed.cz/Články/Cestování za prací
Úspěšné podnikání na cestách: Jak řídit firmu vzdáleněObjevte tipy a strategie, jak efektivně řídit své podnikání na cestách a užívat si svobodu digitálního nomádství. Naučte se, jak kombinovat práci a ce...
1000 slov
10 minut čtení
11. 12. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky