Succeed.cz/Fórum/Jak si vybrat mentora, když nevím, co přesně chci dělat?

Jak si vybrat mentora, když nevím, co přesně chci dělat?

Mám takový pocit, že bych potřeboval někoho, kdo by mi pomohl najít směr v tom, co vlastně chci v životě dělat. Ale tady je ten problém - vůbec nevím, co to je. Všichni kolem mě mají jasné cíle a plány, ale já se pořád cítím ztracený. Chtěl bych si vybrat mentora, protože si myslím, že by mi mohl otevřít oči a ukázat mi různé možnosti. Jenže jak mám hledat někoho, kdo by mi mohl pomoct, když sám nevím, co vlastně chci? Co by mě mělo zajímat? Jak se mám rozhodnout mezi lidmi s různými zkušenostmi a obory? Je lepší hledat někoho z určitého průmyslu nebo raději někoho univerzálního? A co když se po čase ukáže, že to s ním nebylo to pravé ořechové? Jak poznám, že je to ta správná osoba pro mě? Myslím, že by bylo fajn mít někoho, kdo mi dá nějaké rady a nasměruje mě, ale nemám ani představu o tom, co bych od takového mentora měl očekávat. Chci se posunout dál ve své kariéře nebo podnikání, ale zatím nemám žádnou konkrétní vizi. Jak tedy začít hledat mentora v situaci, kdy neznám svůj cíl? Je to vůbec možné?

191 slov
1.9 minut čtení
6. 10. 2024
Eliška Poláková

Mentora si můžeš vybrat i bez jasného cíle, klíč je v otevřenosti a ochotě se učit. Zkus hledat někoho, kdo má různé zkušenosti a široký rozhled. Můžeš se třeba podívat na lidi z různých oborů, co tě zajímají, nebo se zaměřit na ty, co mají zkušenost s kariérním poradenstvím. Hlavně si dej pozor, aby ti seděl jako osobnost, protože je důležitý vzájemný vztah.

Možná by stálo za to se s víc lidmi potkat – prostě si s nimi popovídat o jejich životních cestách a názorech na kariéru. Tak zjistíš, kdo tě inspiruje a kdo ti rozšíří obzory. Často i v obyčejných rozhovorech se můžou objevit zajímavé myšlenky nebo směřování.

Pokud po nějaké době zjistíš, že to s daným mentorem nefunguje, tak to neber jako selhání. Klidně zkus dalšího. Mentoring je o procesu a o tom najít správnou chemii. A když ti někdo pomůže otevřít oči k různým možnostem, může to být první krok k nalezení tvého směru.

155 slov
1.6 minut čtení
9. 1. 2025
Marcela Balounová

Hledání mentora, když nevíš, co chceš dělat, může být fakt tricky. Zkus se zamyslet nad tím, co tě aspoň trošku zajímá. I kdyby to bylo jen něco malého, tak to může pomoct při výběru mentora. Můžeš hledat někoho z různých oborů, protože univerzální mentor ti může nabídnout širší perspektivu.

Zkus si vyhledat lidi, kteří mají zkušenosti v oblastech, které by tě mohly lákat, a oslov je. Někdy stačí mít s někým rozhovor a hned poznáš, jestli ti sedí nebo ne. Neber to jako závazek na celý život - klidně zkus víc mentorů, až najdeš toho pravého.

Taky si ujasni, co od mentora vlastně chceš. Chceš rady ohledně kariéry, osobního rozvoje nebo třeba podnikání? Otevřený přístup je super a měj na paměti, že i když se ukáže, že to není ono, tak alespoň získáš nové zkušenosti a pohledy. Klíčový je být aktivní a nebát se ptát.

143 slov
1.4 minut čtení
8. 1. 2025
Emil Hroch
Succeed.cz/Články/Mentoring a coaching
Jak najít správného mentora pro rozvoj kariéry?Objevte tipy a strategie pro identifikaci ideálního mentora, který vám pomůže dosáhnout vašich profesních cílů a hodnot.
1000 slov
10 minut čtení
8. 10. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky