Jak poznám, že potřebuji mentora?
Když se zamyslím nad svým osobním a profesním rozvojem, často se mi honí hlavou myšlenka, zda bych neměl mít mentora. Ale jak vlastně poznat, že je to ten správný čas? Někdy se cítím zaseknutý na jednom místě, jako bych nedokázal udělat krok kupředu. Kdybych měl mít někoho, kdo by mi mohl poradit, pomoci orientovat se v těchto složitých vodách podnikání a kariérního růstu, možná bych se posunul rychleji. Jak ale zjistit, že je to opravdu potřeba? Mohlo by to být v okamžiku, kdy si uvědomím, že mám příliš otázek a málo odpovědí. Procházím různými kurzy a školeními, ale někdy mám pocit, že mi chybí ten osobní přístup, který by mi mentor mohl nabídnout. Mám také pocit, že když vidím ostatní lidi kolem sebe, kteří mají mentory a posouvají se vpřed, zda bych neměl udělat totéž? Vím, že mentor může poskytnout cenné rady a zkušenosti, ale zároveň mám obavy z toho, jestli mě nebude mentorovat někdo, kdo nezná moji situaci nebo mé cíle. Co když si vyberu špatného mentora? Jak poznat toho pravého? Mám se tedy na to ptát sám sebe: Jaké jsou mé cíle a co skutečně potřebuji k tomu, abych jich dosáhl? Možná by pomohlo udělat si seznam věcí, které mě trápí ve své kariéře. Ale co když zjistím, že potřebuji pomoc v oblastech, kde jsem si nikdy předtím nepřipouštěl slabosti? Je možné si říct, že přiznat si potřebu mentora je znamení slabosti? A jak mám vůbec začít hledat někoho vhodného? Měli byste nějaké tipy na to, jak poznat ten správný okamžik pro oslovení mentora a jak postupovat dál?