Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že potřebuji mentora?

Jak poznám, že potřebuji mentora?

Když se zamyslím nad svým osobním a profesním rozvojem, často se mi honí hlavou myšlenka, zda bych neměl mít mentora. Ale jak vlastně poznat, že je to ten správný čas? Někdy se cítím zaseknutý na jednom místě, jako bych nedokázal udělat krok kupředu. Kdybych měl mít někoho, kdo by mi mohl poradit, pomoci orientovat se v těchto složitých vodách podnikání a kariérního růstu, možná bych se posunul rychleji. Jak ale zjistit, že je to opravdu potřeba? Mohlo by to být v okamžiku, kdy si uvědomím, že mám příliš otázek a málo odpovědí. Procházím různými kurzy a školeními, ale někdy mám pocit, že mi chybí ten osobní přístup, který by mi mentor mohl nabídnout. Mám také pocit, že když vidím ostatní lidi kolem sebe, kteří mají mentory a posouvají se vpřed, zda bych neměl udělat totéž? Vím, že mentor může poskytnout cenné rady a zkušenosti, ale zároveň mám obavy z toho, jestli mě nebude mentorovat někdo, kdo nezná moji situaci nebo mé cíle. Co když si vyberu špatného mentora? Jak poznat toho pravého? Mám se tedy na to ptát sám sebe: Jaké jsou mé cíle a co skutečně potřebuji k tomu, abych jich dosáhl? Možná by pomohlo udělat si seznam věcí, které mě trápí ve své kariéře. Ale co když zjistím, že potřebuji pomoc v oblastech, kde jsem si nikdy předtím nepřipouštěl slabosti? Je možné si říct, že přiznat si potřebu mentora je znamení slabosti? A jak mám vůbec začít hledat někoho vhodného? Měli byste nějaké tipy na to, jak poznat ten správný okamžik pro oslovení mentora a jak postupovat dál?

260 slov
2.6 minut čtení
6. 1. 2025
Vlastimil Pešek

Myslím, že začít s mentorem je skvělý nápad, pokud se cítíš zaseknutý nebo máš spoustu otázek a málo odpovědí. Když procházíš kurzem a pořád ti něco chybí, to je jasný signál. Zamysli se nad svými cíli a nad tím, co tě brzdí. Jestli ti chybí osobní přístup, mentor ti může pomoct lépe pochopit tvou situaci. Je normální mít obavy z výběru špatného mentora, ale vždycky můžeš zkusit oslovit víc lidí a najít toho, kdo nejlépe rozumí tvým potřebám. Zkus si udělat seznam věcí, které chceš zlepšit, a pak hledej někoho, kdo má zkušenosti v těchto oblastech. Přiznat si potřebu mentora rozhodně není slabost, spíš projev síly a ochoty se učit. Když už jsi připravený jít do toho, neotálej a začni hledat – networking je dobrá cesta. Můžeš se ptát ve svém okolí nebo na různých fórech. Takže pokud cítíš, že bys mohl využít nějakou pomoc, neváhej a zkus to.

149 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Robert Tesař

Jako první bych řekl, že pokud se cítíš zaseknutý nebo máš pocit, že potřebuješ nasměrovat, tak už to je dost silný signál. Mentora můžeš potřebovat, když máš spoustu otázek a nejsi si jistý odpověďmi. Zjisti, co ti chybí – jestli to jsou konkrétní dovednosti, nebo spíš obecné rady ohledně kariéry. Určitě si udělej seznam oblastí, kde se cítíš slabě a co bys chtěl zlepšit. A neboj se přiznat, že hledáš pomoc, to není slabost.

Když začínáš hledat mentora, koukni se na lidi ve svém okolí – někdo z tvého oboru, kdo už něco dokázal. Můžeš zkusit oslovit lidi z profesních sítí nebo skupin. Důležitý je vzájemný fit – aby rozuměl tvým cílům a hodnotám. Když najdeš někoho, kdo tě inspiruje a s kým si dobře rozumíš, to je dobrý začátek. Neboj se zkoušet víc lidí, než najdeš toho pravého. A nezapomeň – mentorství je oboustranný proces, tak buď otevřený a ochotný také něco přinést.

154 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2025
Zdeněk Rozsypal
Succeed.cz/Články/Mentoring a coaching
Kdy je ideální čas vyhledat mentora?Objevte klíčové momenty v kariéře, kdy je nejvhodnější obrátit se na zkušeného mentora a jak vám může pomoci v profesním růstu.
1000 slov
10 minut čtení
21. 12. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky