Succeed.cz/Fórum/Kdy zvolit dividendu a kdy reinvestici?

Kdy zvolit dividendu a kdy reinvestici?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně lepší vybrat dividendu a kdy naopak reinvestovat získané peníze do akcií nebo jiné investice. Když dostanu dividendu, tak mám v ruce hotové peníze, což je fajn, ale na druhou stranu, pokud reinvestuji, tak bych mohl potenciálně získat víc v dlouhodobém horizontu. Vlastně nevím, jestli se má člověk více soustředit na krátkodobé výnosy nebo na to, jak si budovat portfolio pro budoucnost. Jak se rozhodnout? Existují nějaké konkrétní faktory, které byste měli zvážit při rozhodování mezi tímto dvěma přístupy? Například otázky jako: Jaký mám investiční cíl? Potřebuji ty peníze teď nebo mohu čekat? A co inflace, jak moc to ovlivňuje mé rozhodnutí? U některých akcií jsem slyšel, že vyplácí pravidelně dividendy a jsem zvědavý, jestli je to dobrá cesta, jak si zajistit pasivní příjem. Zároveň mi však přijde rozumné nechat peníze růst prostřednictvím reinvestice. Jaké máte zkušenosti s těmito dvěma strategiemi? Jaké faktory hrají roli ve vašem rozhodování? Sdílíte raději dividendy a užíváte si okamžitý příjem, nebo investujete zpět a doufáte v dlouhodobější výnosy? Co byste mi doporučili z pohledu začínajícího investora?

177 slov
1.8 minut čtení
23. 11. 2024
Martina Průchová

To je dost dobrá otázka. Když už dostaneš dividendu, můžeš si koupit něco hezkého nebo třeba investovat do dalších akcií, což je fajn. Pokud ale nedáš peníze pryč a necháš je reinvestovat, tak ti to pravděpodobně víc vydělá v dlouhém období, zvlášť když si vezmeš v úvahu složený úrok. Záleží na tom, co teď potřebuješ - jestli potřebuješ cash flow nebo jestli můžeš nechat peníze pracovat. Když máš třeba investiční cíl na 10-20 let, tak je asi lepší reinvestovat. Ale když ti chybějí prachy na něco důležitého hned, tak se vyplatí vzít dividendu. Inflace taky hraje roli, protože když dostaneš dividendu a nic s ní neuděláš, tak ti reálně ztrácí hodnotu. Takže to chce zvážit tyhle faktory a podle toho se rozhodnout. Každý má jiný přístup, někdo preferuje stabilní pasivní příjem z dividend a jiný zase vsází na růst kapitálu. Zkus se zamyslet, co ti víc sedí.

147 slov
1.5 minut čtení
14. 11. 2024
Ludmila Zachová

Když to shrnu, záleží na tom, co od investic chceš a jakou máš situaci. Pokud potřebuješ peníze hned, tak je jasný, že dividenda je lepší, protože máš hotovost na ruce. Ale pokud máš čas a chceš vybudovat něco většího, reinvestice ti může přinést víc díky složenému úročení.

Další faktor je tvůj investiční cíl – pokud plánuješ mít pasivní příjem v důchodu, dividendy můžou být super cesta. Na druhou stranu, pokud jsi mladší a můžeš si počkat, reinvestování ti může pomoct víc v dlouhodobém horizontu.

Inflace je taky důležitá – pokud dostaneš dividendu a inflace ji sežere, tak vlastně nic nezískáš. Takže jestli chceš udržet hodnotu peněz, možná bude lepší reinvestovat.

Z pohledu začínajícího investora bych doporučil mix obojího – něco si užít teď a něco nechat růst. Každý to má jinak, ale najít ten správnej balans je klíčový.

136 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2024
Rudolf Vašek
Succeed.cz/Články/Dividendy a akcie
Dividendy nebo reinvestice? Kdy je nejlepší zvolit jednu variantu?Prozkoumejte výhody a nevýhody vyplácení dividend versus jejich reinvestice a zjistěte, jak toto rozhodnutí ovlivní dlouhodobý růst portfolia.
1000 slov
10 minut čtení
25. 8. 2022
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky