Kdy zvolit dividendu a kdy reinvestici?
Zajímalo by mě, kdy je vlastně lepší vybrat dividendu a kdy naopak reinvestovat získané peníze do akcií nebo jiné investice. Když dostanu dividendu, tak mám v ruce hotové peníze, což je fajn, ale na druhou stranu, pokud reinvestuji, tak bych mohl potenciálně získat víc v dlouhodobém horizontu. Vlastně nevím, jestli se má člověk více soustředit na krátkodobé výnosy nebo na to, jak si budovat portfolio pro budoucnost. Jak se rozhodnout? Existují nějaké konkrétní faktory, které byste měli zvážit při rozhodování mezi tímto dvěma přístupy? Například otázky jako: Jaký mám investiční cíl? Potřebuji ty peníze teď nebo mohu čekat? A co inflace, jak moc to ovlivňuje mé rozhodnutí? U některých akcií jsem slyšel, že vyplácí pravidelně dividendy a jsem zvědavý, jestli je to dobrá cesta, jak si zajistit pasivní příjem. Zároveň mi však přijde rozumné nechat peníze růst prostřednictvím reinvestice. Jaké máte zkušenosti s těmito dvěma strategiemi? Jaké faktory hrají roli ve vašem rozhodování? Sdílíte raději dividendy a užíváte si okamžitý příjem, nebo investujete zpět a doufáte v dlouhodobější výnosy? Co byste mi doporučili z pohledu začínajícího investora?