Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se mi nedaří pronajmout nemovitost?

Co dělat, když se mi nedaří pronajmout nemovitost?

Už nějakou dobu se snažím pronajmout svoji nemovitost a stále nic. Přitom jsem si myslel, že to bude jednoduché, ale realita je jiná. Moje nemovitost je v docela pěkné lokalitě, blízko centra a má i slušnou dispozici. Všechno jsem nachystal, inzeruji na různých portálech, ale zájemci nikde. Zkoušel jsem snížit cenu, to mělo sice za následek pár dotazů, ale žádná prohlídka nakonec nevyšla. Přemýšlím, jestli je problém ve fotkách, co jsem použil, nebo jestli by stálo za to najít profesionálního makléře. Má někdo zkušenosti s tímto? Jak zjistit, jestli je moje nemovitost atraktivní pro nájemce? Slyšel jsem o tom, že je dobré mít vyzdobený interiér nebo udělat nějaké drobné úpravy. Mám zainvestovat do renovace nebo radši počkat a doufat, že se najde někdo, kdo ji vezme v současném stavu? A co marketing? Mám zkusit sociální sítě nebo spíš vyzkoušet klasické inzerce? Zajímalo by mě i to, jak dlouho obvykle trvá pronajmutí nemovitosti a jestli je normální mít tak dlouhé pauzy bez zájmu. Budu rád za každou radu a tipy, co by mohlo pomoci situaci zlepšit.

175 slov
1.8 minut čtení
1. 1. 2023
Oldřich Holub

Zní to frustrující, ale bohužel je to dost běžné. Tady je pár tipů, co zkusit. Přemýšlel jsem, jestli nemáš fotky takový, jakoby nevýrazný? Zkus si je nechat udělat profesionálně, dobré fotky fakt udělají divy. Hlavně pozor na úklid a osvětlení. Pokud jde o cenu, občas se vyplatí jít dolů, ale můžeš to zkusit i naopak – jestli máš atraktivní místa v okolí, třeba zkus nabídnout něco navíc jako vybavení nebo zahradu.

Co se týká marketingu, sociální sítě můžou být fajn – dej to na Facebook nebo Instagram. Můžeš zkusit i místní skupiny nebo online komunity, kde se shánějí nájemci.

Jestli přemýšlíš o úpravách, drobné věci jako nový nátěr nebo lepší osvětlení by nemusely být špatné. Když už člověk investuje, tak ať to za něco stojí. Ale zase nechci tě nutit do velkých renovací bez jistoty, že se to vrátí.

Pokud jde o dobu pronájmu, může to chvíli trvat – fakt záleží na lokalitě a aktuální poptávce. U některých nemovitostí vidím pauzy i víc jak měsíc. Takže nepropadej panice hned.

Zkus se taky poradit s někým místním makléřem, nějakej pohled od profíka by mohl pomoct. Držím palce!

185 slov
1.9 minut čtení
26. 8. 2024
Renata Charvátová

Mám podobnou zkušenost, pronajímal jsem byt a taky mi to trvalo dýl, než jsem čekal. Zkus se zaměřit na fotky, ty dělají hodně. Když jsou tmavý nebo nehezký, lidi to odradí. Možná by stálo za to investovat do drobných úprav – třeba nová malba nebo pořádně uklidit a předělat pár věcí. Zkus inzerce na sociálních sítích, hodně lidí tam hledá bydlení, zvlášť mladší generace. A co se týká ceny, pokud je už teď nízká, tak radši nepadat dolů, zkusit jiný marketing než klasický portály. Když to nepomůže, zvážit makléře taky můžeš, ale to si pak dej pozor na provizi. Obvykle to trvá dost dlouho, i několik měsíců je normální, ale když už to táhneš delší dobu a nemáš žádný zájemce, tak něco změnit asi bude potřeba.

126 slov
1.3 minut čtení
4. 11. 2023
Jitka Benešová
Succeed.cz/Články/Zisky z pronájmu
Měnící se trh pronájmů: Jak reagovat na změny poptávky po nemovitostech?Článek se zaměřuje na dynamiku trhu pronájmů a poskytuje tipy, jak adaptovat investiční strategii v reakci na měnící se poptávku po nemovitostech a pr...
1000 slov
10 minut čtení
8. 1. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky