Succeed.cz/Fórum/Jaké výdaje si mohu odečíst při zdanění nájemného?

Jaké výdaje si mohu odečíst při zdanění nájemného?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výdaje bych mohl odečíst, když platím daně z nájemného. Mám pronajatý byt, kde jsem si udělal nějaké úpravy a investice. Myslím tím třeba výměnu starého nábytku, údržbu bytu, nebo dokonce i nějaké opravy, co jsem musel udělat, aby bylo všechno v pořádku. Když se podívám na daňové zákony, tak tam vidím spoustu informací, ale pořád si nejsem jistý, co všechno se dá uplatnit. Přemýšlím také o nákladech na energie a internet – můžu je nějak započítat do výdajů? A co třeba poplatky za správu nemovitosti nebo pojištění? Jsou tohle všechno věci, které by mi mohly snížit daňový základ a tím pádem i celkovou částku, kterou musím zaplatit? Jak to vlastně funguje s těmi odpočty? Existují nějaké limity nebo pravidla, kterých bych se měl držet? Byl bych moc rád, kdybych mohl dostat nějaké rady nebo zkušenosti od ostatních, kteří už si s tím prošli. Děkuju moc!

150 slov
1.5 minut čtení
26. 4. 2023
Luboš Pecka

Takže k těm výdajům na nájemné, co si můžeš odečíst. V zásadě platí, že můžeš uplatnit všechny náklady, které jsou přímo spojené s pronájmem. To zahrnuje opravy a údržbu bytu, takže když jsi dělal nějaké úpravy nebo opravoval věci, to se dá započítat. Co se týče nábytku, tak ten můžeš odečíst, ale musíš ho amortizovat, což znamená rozložit náklady na víc let.

Energie a internet? Tady to záleží – pokud je platíš sám a jsou spojeny s pronájmem, tak bys je měl také zahrnout. Poplatky za správu nemovitosti nebo pojištění jsou také v pohodě, ty se berou jako provozní náklady.

Ohledně limitů – daňové zákony nejsou úplně jednoduché, takže doporučuji si to projít pořádně a možná se poradit s účetním nebo daňovým poradcem. Každopádně, důležité je mít všechny doklady a faktury. Tak držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
25. 2. 2024
Kristýna Janková

Když platíš daně z nájemného, můžeš si odečíst různé výdaje, co s tím souvisejí. Třeba údržbu a opravy bytu, to je jasný – pokud jsi něco opravoval nebo dělal úpravy, jako výměnu starého nábytku, tak to můžeš uplatnit. Záleží na tom, jestli to byly běžné opravy nebo větší investice na zhodnocení.

Co se týče energií a internetu, obvykle se to moc neuznává jako náklad na pronájem, ale když to máš ve smlouvě nebo to platíš ty jako pronajímatel, tak by to mohlo jít. Správa nemovitosti a pojištění by měly být taky odpočitatelný, takže pokud platíš poplatky za správu nebo máš pojištění bytu, určitě je zahrň.

Nějaký limity tam asi jsou, ale většinou jde o to mít doklady a faktury, abys mohl prokázat, co jsi zaplatil. Zkrátka, sleduj si všechny výdaje spojený s pronájmem a sbírej si k tomu doklady. Kdybych měl radit, tak si zkus najít nějakýho daňovýho poradce, co ti s tím může pomoct vyznat se v těch pravidlech.

160 slov
1.6 minut čtení
6. 1. 2024
Tomáš Řezník
Succeed.cz/Články/Zisky z pronájmu
Zdanění příjmů z pronájmu: Jak optimalizovat daně na nájemném?Objevte efektivní strategie pro legální snížení daňové povinnosti spojené s pronájmem nemovitostí, ať už jste začínající pronajímatel nebo zkušený inv...
1000 slov
10 minut čtení
22. 4. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky