Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když nájemce neplatí a jaká mám práva?

Co dělat, když nájemce neplatí a jaká mám práva?

Mám docela vážný problém s jedním z mých nájemníků. Už několik měsíců neplatí nájem a já nevím, co s tím dělat. Zkusil jsem mu několikrát napsat, ale odpovědi se nedočkám, takže teď už jsem fakt naštvaný. Přemýšlím, jestli je v takovém případě možné nějakým způsobem vymáhat dluh nebo dokonce skončit nájemní smlouvu. Zajímalo by mě, jaká jsou moje práva jako pronajímatele? Musím mu dávat nějaké výstrahy, nebo mohu rovnou jednat? Slyšel jsem, že je potřeba dodržovat nějaké právní postupy, ale co přesně to obnáší? Jak dlouho trvá celý proces a co všechno musím udělat, abych se vyhnul případným problémům? Může mi někdo poradit, co dělat dál? Jaké kroky bych měl podniknout? A co když se nájemník ozve a říká, že nebude platit dál? Mám vůbec nějakou šanci na úspěch v takové situaci? Rád bych slyšel zkušenosti dalších lidí, kteří prošli něčím podobným. Děkuju!

143 slov
1.4 minut čtení
22. 7. 2024
Josef Kašpar

Když nájemce neplatí, tak to je fakt nepříjemné. První krok je zjistit, jaký máš práva jako pronajímatel. Většinou bys měl poslat nějakou výzvu k úhradě nájmu, takže to zkus. Je dobrý mít všechno písemně, aby ses vyhnul problémům. Pokud to nepomůže, můžeš přistoupit k vypovězení nájemní smlouvy, ale to chce dodržet zákonné postupy, jinak by ti to nájemník mohl zpochybnit. Měj na paměti, že pokud se rozhodneš jít do soudu kvůli vymáhání dluhu, tak to může trvat dlouho a není to vždycky jistota, že vyhraješ. Zkus se s ním možná domluvit, jestli třeba nemá problém, co bys mu mohl pomoct vyřešit, ale pokud to nepomůže a dál neplatí, tak budeš muset podniknout právní kroky. Držím palce.

116 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Milan Netolický

Když nájemce neplatí, tak to může být pěkně otravný problém. Prvně bys měl zkusit s ním promluvit, i když už jsi to zkoušel. Možná má nějaké potíže a zrovna to nechce říct. Ale pokud je to bez odezvy, tak se dostáváme k těm právním věcem. Musíš mu poslat oficiální upozornění, že dluží nájem, a dát mu nějaký čas na zaplacení – většinou se doporučuje měsíc. Pak můžeš začít řešit výpověď nájmu. Je dobrý mít všechny písemnosti a doklady o platbách, aby ses ochránil, kdyby to došlo k soudu. Celý ten proces může trvat klidně i několik měsíců, záleží na tom, jak rychle se to bude pohybovat. Když ti nájemník řekne, že dál platit nebude, tak už je to jasný signál, že s ním asi žádná domluva nebude. Tady je fakt dobrý mít právníka nebo se poradit s někým, kdo se v tom vyzná, aby ses vyhnul problémům. V každým případě si chránit svý práva a nezapomínat na správný postupy.

159 slov
1.6 minut čtení
14. 1. 2025
Eliška Koutná
Succeed.cz/Články/Zisky z pronájmu
Smlouvy a právní aspekty: Jak zajistit bezproblémový pronájem?Detailní průvodce hlavními právními otázkami, které je třeba zvážit při pronájmu nemovitosti, od smluvních podmínek až po ochranu práv pronajímatele a...
1000 slov
10 minut čtení
25. 6. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky