Succeed.cz/Fórum/Co říct investorům, aby do mě investovali?

Co říct investorům, aby do mě investovali?

Rád bych se zeptal, jaké konkrétní body bych měl zmínit při prezentaci pro investory, abych je přesvědčil k investici do mého projektu. Mám nápad, který si myslím, že má potenciál, ale nevím, jak ho správně "prodat". Jaké klíčové informace očekávají investoři? Je důležité mít připravený podnikatelský plán a finanční projekce nebo stačí nějaký krátký přehled? Jak moc by měly být moje cíle konkrétní a jak je prezentovat tak, aby to vypadalo atraktivně? Co by mělo být součástí mé prezentace – nějaké grafy, analýzy trhu, konkurence? A co motivace – jak to vysvětlit tak, aby si investoři uvědomili, že do mě skutečně investují dobré peníze? Zajímá mě také, jestli mám zdůraznit nějaké osobní zkušenosti nebo úspěchy z minulosti? Mám strach, že když nebudu dostatečně přesvědčivý, tak zase jen odejdu s prázdnou. Jak jsem si všimnul, hodně lidí se snaží od investorů získat peníze a já bych rád věděl, co funguje nejlépe. Je lepší být více technický a detailní nebo naopak jednodušší a srozumitelnější? Jak si vlastně představují ideálního zakladatele startupu? Kde najít inspiraci pro svou prezentaci? Věřím, že existují nějaká osvědčená pravidla nebo tipy. Co byste doporučili udělat nebo na co si dát pozor?

193 slov
1.9 minut čtení
11. 4. 2024
Kamila Mašková

Když chceš přesvědčit investory, měl bys mít jasný a stručný podnikatelský plán. Ujisti se, že prezentace obsahuje tyhle klíčový body: co přesně děláš, jaký problém řešíš, a proč je tvůj produkt unikátní. Investoři chtějí vidět potenciál trhu, takže ukaž nějakou analýzu trhu a konkurence. Dobře udělané grafy nebo diagramy můžou hodně pomoct, ale buď opatrnej, aby to nevypadalo jako příliš technický blábol, radši to drž v jednoduchý rovině.

Osobní zkušenosti jsou fajn, pokud souvisejí s projektem – ukáž, že rozumíš oboru a máš kudy jít. Důležitý je taky ukázat, jak bude tvoje firma vydělávat peníze, takže finanční projekce jsou must-have.

Cíle musí bejt konkrétní – investoři milujou čísla a jasný plány. A když mluvíš o motivaci, prostě buď nadšenej! Ukaž jim, že víš, co děláš a proč to děláš.

Co se týče formy, snaž se být přirozenej a nehrát si na něco, co nejsi. Když se budeš snažit být příliš technickej nebo detailní, můžeš ztratit pozornost. Inspiraci najdeš v úspěšných pitch deckech na netu nebo si poslechni, co říkali jiný zakladatelé startupů.

Nakonec – buď sebevědomej! Investors často hledaj zakladatele s vášní a odhodláním. To je víc než jen čísla.

188 slov
1.9 minut čtení
29. 11. 2024
Rudolf Koudelka

Takže, co říct investorům? Nejprve mysli na jasnost. Musíš mít konkrétní a srozumitelný plán, co děláš a proč je to super. Měj připravený podnikatelský plán a aspoň základní finanční projekce. Investoři chtějí vědět, jaké máš cíle a jak je dosáhneš. Dobré je zmínit i analýzu trhu – ukaž, že víš, kdo je tvoje konkurence a jak se od ní lišíš. Grafy a vizuály jsou fajn, ale nezapomeň na příběh. Lidi milujou příběhy. A tvůj příběh by měl ukázat tvoje osobní zkušenosti nebo úspěchy, to dodá váhu.

Jakmile řekneš, co plánuješ a proč to funguje, zmínit motivaci je klíčový – ukaž, proč do tebe investice dává smysl a jak se z toho vrátí peníze. Měj na paměti, že ne vždy musíš být super technický – jednoduchost a srozumitelnost většinou funguje lépe než složité detaily.

Pokud hledáš inspiraci, podívej se na úspěšné prezentace startupů nebo TED Talks. Sleduj, co zafungovalo jinde a přizpůsob to svýmu stylu. A nakonec – buď sebevědomý! Investoři chtějí vidět zakladatele, který ví, co dělá a věří ve svůj projekt. Tak hodně štěstí!

175 slov
1.8 minut čtení
28. 12. 2024
Jana Krausová
Succeed.cz/Články/Start-up funding
Nejlepší strategie pro získání investic v roce 2023: Jak oslovit investory a zajistit financování pro váš start-upObjevte osvědčené přístupy a inovativní metody, které vám pomohou získat investice pro váš start-up v roce 2023. Zjistěte, jak efektivně oslovit inves...
1000 slov
10 minut čtení
7. 6. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky