Succeed.cz/Fórum/Nevýhody crowdfundingu pro začínající podnikatele

Nevýhody crowdfundingu pro začínající podnikatele

Zajímalo by mě, jaké mohou být nevýhody crowdfundingu pro začínající podnikatele? Přemýšlím o tom, že bych chtěl spustit svůj vlastní projekt a crowdfunding mi přijde jako zajímavá možnost, jak získat peníze na rozjezd. Ale slyšel jsem, že to nemusí být tak jednoduché. Co když se mi nepodaří vybrat dostatek financí? A co když oslovím investory, kteří pak budou mít příliš velké požadavky? Nebo ještě horší, co když se do toho zapletou komplikace s reklamací nebo s tím, že lidé nebudou spokojeni s tím, co jim nabízím? Je tohle všechno reálné riziko? Jaké další faktory bych měl zvážit předtím, než se do toho pustím? Mám pocit, že existují i jiné možnosti financování, které by mohly být pro mé podnikání lepší. Takže bych rád znal názory ostatních, kteří mají zkušenosti s crowdfundingem. Například, co je potřeba udělat pro to, aby byl projekt úspěšný a jaké jsou nejčastější chyby začínajících podnikatelů? Děkuju za jakoukoli pomoc!

152 slov
1.5 minut čtení
24. 11. 2023
Blanka Dobiášová

Crowdfunding může vypadat jako super způsob, jak sehnat prachy, ale má to spoustu háčků. Prvně, pokud nevybereš dost peněz, tak si vlastně akorát vystavuješ riziko a ztrácíš čas. Pak je tu tlak na splnění očekávání investorů, což může být dost stresující. Často lidi očekávají víc, než co jim můžeš reálně nabídnout, a to pak vede k nespokojenosti a reklamacijím.

Další věc je, že budeš muset hodně času věnovat propagaci – bez toho tvůj projekt asi moc neuspěje. Někdy se stane, že se do crowdfundingové kampaně nahrneš bez pořádné přípravy a pak zjistíš, že nemáš dostatečně jasný plán nebo marketingovou strategii. To je fakt častá chyba.

A nezapomeň na poplatky platformám za crowdfunding – většinou ti vezmou procento z vybraných peněz a to může být dost znát. Zvaž i další možnosti financování jako půjčky nebo investice od známých. Crowdfunding je fajn, ale určitě si rozmysli, jestli je to pro tebe ta nejlepší cesta.

152 slov
1.5 minut čtení
24. 4. 2023
Helena Mašková

Crowdfunding může vypadat jako skvělý způsob, jak získat peníze, ale fakticky to má svoje háčky. První problém je, že pokud nevybereš dostatek, tak často nevidíš ani cent – je to takový tlak na to, aby se ti projekt podařil hned na začátku. Další věc je, že když oslovíš investory, mohou mít vysoké očekávání a chtít víc než jen peníze. Například podíl na zisku nebo nějaké výhody, co nemusíš být schopný splnit.

A pak je tu i riziko nespokojenosti zákazníků. Pokud něco neuděláš podle jejich představ, můžou se ozvat s reklamací nebo dokonce požadovat vrácení peněz. To ti může udělat pořádnou paseku a znehodnotit reputaci. A taky nezapomeň, že úspěch crowdfundingu hodně závisí na tvé marketingové strategii. Mnoho začátečníků třeba podcení propagaci a pak to nedopadne dobře.

Zároveň existují i jiné možnosti financování jako bankovní úvěry nebo osobní investice. Kdokoliv to zkusil ti potvrdí, že je dobré si vše pořádně naplánovat a mít jasnou představu o tom, co chceš a jak toho dosáhneš. Takže si dej pozor na tyhle potenciální problémy a dobře si to promysli.

173 slov
1.7 minut čtení
13. 2. 2024
Pavla Lacinová
Succeed.cz/Články/Start-up funding
Crowdfunding jako alternativní zdroj financování: Výhody a nevýhodyProzkoumejte crowdfunding jako alternativní zdroj financování pro váš podnik. Zjistěte, jaké výhody a nevýhody přináší crowdfundingové platformy a zda...
1000 slov
10 minut čtení
20. 12. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky