Succeed.cz/Fórum/Jak si pomoci, když mě v start-upu přepadá stres?

Jak si pomoci, když mě v start-upu přepadá stres?

V posledních týdnech se cítím opravdu přetížený a nervózní. Pracuji na svém vlastním startupu a mám pocit, že tlak, který cítím, roste každým dnem. Všude kolem mě se ozývá spousta rad, jak uspět v moderním podnikání, ale co když je všechno to úsilí a očekávání příliš? Často se mi stává, že se nedokážu soustředit a myšlenky mi neustále skáčou z jednoho úkolu na druhý. Jak si s tím mám poradit? Připadám si jako na houpačce – chvíli mám pocit, že vše zvládnu, a pak přijde obrovský záchvat stresu. Zkoušel jsem různé techniky od meditace po organizaci času, ale nezdá se, že by to mělo dlouhodobý efekt. Možná bych měl víc mluvit s kolegy o tom, co prožívám, ale zároveň se bojím, že bych mohl vypadat slabě. Jak najít rovnováhu mezi pracovním nasazením a duševním zdravím? Jak se vyrovnat s neustálým pocitem tlaku a strachu z neúspěchu? Je tu někdo, kdo má podobné zkušenosti a našel nějaké osvědčené metody nebo tipy? Zajímalo by mě, jak ostatní zvládají stres v tak rychle se měnícím světě startupů. Jaké praktiky nebo strategie vám pomohly překonat těžké chvíle?

183 slov
1.8 minut čtení
16. 10. 2024
Martin Kuchař

Mám podobné pocity, když se snažím rozjet svůj projekt. Nejvíc mi pomohlo si uvědomit, že stres je normální a není třeba se za to stydět. Zkus se zaměřit na malé kroky – místo toho, abys myslel na celý projekt, vyber si jeden úkol a na ten se soustřeď. Když to půjde, udělej si checklist a odškrtávej splněné úkoly. Taky je fajn mít s kým mluvit, i když máš strach vypadat slabě. Mám kolegu, se kterým si občas popovídáme o problémech a dost uleví. Zkus najít komunitu nebo skupinu podnikatelů, kde si můžete vzájemně poradit. A co se týče meditace, zkus ji dělat krátce každý den, třeba jen 5 minut. Někdy stačí jen pár hlubokých nádechů. A nezapomínej na relaxaci! I chvíle bez práce jsou důležité pre úspěch. Hlavně dej pozor na sebe a snaž se najít rovnováhu.

137 slov
1.4 minut čtení
20. 10. 2024
Andrea Fialová

Jak se s tímhle vyrovnat? To je otázka, co si klade hodně lidí ve startup scéně. Je jasný, že stres a tlak jsou součástí tohohle biznisu. Mně osobně pomohlo pár věcí. Zaprvé, zkus si udělat pravidelný pauzy. I když se zdá, že nemáš čas, tak si třeba na 5-10 minut odpočiň. Vstaň, protáhni se, dej si drink nebo něco menšího k jídlu. Tohle mi vždycky pomohlo vyčistit hlavu.

Další věc je organizace času – zkus si udělat seznam úkolů a prioritizovat je. Někdy se člověk ztrácí v tom, co je důležitý a co ne. A pokud máš kolegy, neboj se s nima probrat, co prožíváš. Není na tom nic slabého a možná zjistíš, že na tom jste podobně.

Někdy pomůže i prostě vypnout sociální sítě a všechny ty úspěšné příběhy kolem sebe. Může to vytvořit tlak navíc. A hlavně – nezapomeň, že každý chybujeme a selhání k tomu patří. Učení z nich může být cennější než jakýkoliv úspěch.

Takže zkus to vzít víc v klidu a najít si chvilku pro sebe, co tě baví. A pamatuj, že nejsi sám v tomhle boji.

179 slov
1.8 minut čtení
6. 4. 2024
Karolína Hanzlová
Succeed.cz/Články/Duševní zdraví
Jak rozpoznat a zvládat stres v start-upovém prostředí?Objevte efektivní strategie pro identifikaci a řízení stresu ve světě start-upů, které pomohou udržet vaši motivaci i zdraví na vrcholu.
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky