Succeed.cz/Fórum/Kdy si vzít první pauzu během pracovního dne?

Kdy si vzít první pauzu během pracovního dne?

Už se vám někdy stalo, že sedíte u počítače a najednou zjistíte, že vám nezbývá nic jiného, než si dát pauzu, abyste se mohli znovu soustředit? Přemýšlím, kdy je vlastně ideální čas na tuto první pauzu během pracovního dne. Je lepší si ji vzít hned po příchodu do kanceláře, nebo si počkat, až projdu prvním blokem úkolů? Co když jsem ještě nevytvořil ten správný pracovní rytmus a pauza by mě mohla rozrušit? Někdo říká, že je potřeba pracovat co nejdéle bez přerušení, ale já se obávám, že by to mohlo vést k vyhoření. Mám raději vzít malou pauzu po každé hodině práce nebo bych se měl pokusit vydržet déle a odpočinout si třeba až po třech hodinách? Jak to máte vy? A co když mě naopak přestane bavit to, co dělám, a já nebudu mít chuť se vrátit zpět k práci? Co takhle zkusit vzít si pauzu na čerstvém vzduchu nebo na procházku a tím si pročistit hlavu? Slyšel jsem, že některé firmy podporují krátké přestávky i jako součást firemní kultury. Jak často a kdy je u vás běžné si brát pauzy? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na to, jak efektivně využít tyto krátké chvilky volna. Určitě bych rád slyšel názory lidí, kteří mají za sebou různé zkušenosti s efektivitou práce a správným načasováním přestávek.

218 slov
2.2 minut čtení
16. 6. 2024
Michal Doležel

Pauzy jsou fakt důležitý. Já většinou všechnu práci dělám tak, že si dám první pauzu po dvou hodinách, ale myslím, že to hodně záleží na tom, co děláš. Pokud děláš něco náročnějšího, třeba programování nebo psaní, je fajn si udělat krátkou pauzu každou hodinu a jít se projít nebo si jen protáhnout nohy. To hodně pomáhá na soustředění.

Někdo radí používat techniku Pomodoro, kde pracuješ 25 minut a pak si dáš 5 minut pauzu. To je super, pokud ti to vyhovuje. Já jsem ale spíš na delší bloky práce, protože pak se do toho víc dostanu. Ale jasně, nesmíš to přehnat, jinak budeš unavenej a pak už se do práce vůbec nedostaneš.

Taky doporučuju pauzy na čerstvém vzduchu. To je super pro hlavu a regeneraci. A pokud máš možnost, tak klidně zkus i nějaký krátký cvičení nebo relaxaci. Zkrátka najdi si to, co ti funguje a co tě nabudí zpátky k práci.

152 slov
1.5 minut čtení
6. 11. 2023
Bedřich Jirásek

Pauzy jsou fakt důležitý, to je jasný. Osobně si rád dávám první pauzu tak po hodině práce. Myslím, že to pomáhá udržet soustředění a nezapadnout do rutiny. Když to přeženu a chci makat třeba tři hodiny v kuse, pak se mi stejně stane, že mi hlava vypne a musím se vracet zpátky. Proto radši malý přestávky. Mám taky rád vyjít ven na vzduch, procházka fakt osvěží a pak se lépe vrátím k úkolům. Co se týče firemní kultury, jo, pár míst to podporuje a myslím, že je to super přístup. Dávají lidem prostor na regeneraci. Takže prostě poslouchej sebe a co ti funguje – někdo potřebuje víc pauz, jiný méně. Zkus si to časem srovnat a najít, co ti sedí.

120 slov
1.2 minut čtení
5. 5. 2024
Jiří Štěpánek
Succeed.cz/Články/Duševní zdraví
Kdy je čas na pauzu: Jak správně načasovat odpočinek v podnikání?Objevte, jak rozpoznat signály, které naznačují potřebu odpočinku, a naučte se efektivně plánovat svůj pracovní čas pro dosažení duševní pohody.
1000 slov
10 minut čtení
13. 8. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky