Succeed.cz/Fórum/Jak najít dobrého mentora pro podnikání?

Jak najít dobrého mentora pro podnikání?

Podnikání je celkem náročný svět a často se snažím přijít na to, jak se posunout dál. Mám spoustu nápadů, ale nevím, jak je realizovat. Chtěl bych se zeptat, jak vlastně najít dobrého mentora pro podnikání? Zajímalo by mě, co všechno by měl takový mentor umět a jaké vlastnosti by měl mít, aby mi mohl skutečně pomoci. Je důležité mít někoho s konkrétními zkušenostmi v oboru, nebo může být mentor i někdo z jiného sektoru? Jak bych měl začít hledat takového člověka? Myslíte, že je lepší oslovit někoho, koho už znám, nebo se pokusit kontaktovat úplně neznámé lidi na profesních sítích jako LinkedIn? Jakým způsobem bych měl s mentorem komunikovat a co od něj vlastně očekávat? A co když se mi nedaří najít toho pravého? Jak dlouho obvykle trvá navázání takového vztahu a co všechno do něj vlastně patří? Jsem otevřený všem radám a zkušenostem, protože mám pocit, že dobrou oporu ve formě mentora bych opravdu potřeboval k tomu, abych se posunul vpřed. Takže, jak jste to dělali vy? Jaké tipy nebo triky byste doporučili při hledání vhodného mentora?

178 slov
1.8 minut čtení
3. 1. 2023
Jarmila Růžičková

Když hledáš dobrého mentora pro podnikání, tak se zaměř na pár věcí. Je dobré, aby měl zkušenosti v oboru, ale to není nutnost. Někdo z jiného sektoru může nabídnout zajímavý pohled na věc a pomoct ti vidět věci jinak. Začni třeba tím, že se podíváš kolem sebe – známí nebo kontakty z profesních sítí jako LinkedIn mohou být skvělý začátek. Případně se můžeš podívat na networkingové akce nebo podnikatelské workshopy.

Mentor by měl být někdo, kdo tě dokáže motivovat, má otevřenou mysl a je ochotný sdílet své zkušenosti. Důležité je i to, aby měl čas a chuť s tebou pracovat. Když už někoho oslovíš, buď konkrétní – řekni mu, co hledáš a jak si představuješ spolupráci.

Co se týká komunikace, tak se snaž o pravidelný kontakt, ale nebuď moc dotěrný. Očekávej rady a podporu, ale buď připravený i na kritiku. A pokud se ti nedaří najít toho pravého, nevzdávej to. Chvíli to trvá, než si dva lidi sednou. Zkusit víc lidí, různých přístupů – někdo prostě vyjde. Mentorský vztah je o důvěře a otevřenosti a to zpravidla chvíli trvá.

178 slov
1.8 minut čtení
24. 12. 2024
Václav Holub

Hledání dobrého mentora pro podnikání může být tricky. Nejdřív si ujasni, co přesně chceš, protože to hodně pomůže. Mentor by měl mít zkušenosti, ideálně v oboru, ale někdo z jiného sektoru taky může nabídnout nový pohled. Zkus začít u známých nebo kolegů, kteří už něco dokázali, často ti rádi pomůžou. Když nic nenajdeš, LinkedIn je skvělej na hledání profesionálů, ale počítej s tím, že oslovit někoho neznámýho může být náročnější. S mentorem komunikuj otevřeně a konkrétně o tom, co tě trápí a jaké máš cíle. Očekávej od něj radu, podporu a třeba i kontakty. Pokud nenajdeš „toho pravého“, nevzdávej to, může to chvíli trvat. Vztah s mentorem se buduje postupně, takže buď trpělivej a snaž se pravidelně komunikovat. Každý mentor je jinej, takže buď otevřený různým přístupům a stylům. Hlavně se neboj zeptat na to, co tě zajímá.

138 slov
1.4 minut čtení
10. 8. 2024
Antonín Duchoň
Succeed.cz/Články/Mentorství
Proč je důležité mít mentora v době rychlých změn?Objevte, proč je mentorství klíčem k úspěchu v dnešním dynamickém a vysoce konkurenceschopném prostředí.
1000 slov
10 minut čtení
7. 11. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky