Succeed.cz/Fórum/Na co si mám dát pozor při prohlídce bytu?

Na co si mám dát pozor při prohlídce bytu?

Jsem v takové fázi, kdy se rozhoduju, že chci konečně investovat do vlastního bytu. Vím, že prohlídka bytu je klíčovým krokem, ale mám takový pocit, že bych mohl něco důležitého přehlédnout. Na co bych se měl zaměřit? Jaké detaily by měly být pro mě varovným signálem? Zaznamenal jsem, že by mě zajímalo, jak zkontrolovat stav oken a dveří, jestli jsou vůbec funkční a jestli netáhne. Co třeba elektrické zásuvky nebo vodovodní kohoutky? Mám si dávat pozor na nějaké skryté vady v bytě, které nemusí být na první pohled vidět? A co bezpečnostní aspekty, jako například zámky na dveřích nebo osvětlení v okolí? Chtěl bych také vědět, jestli je dobré zeptat se na sousedy nebo lokalitu. Jak ovlivňuje okolí cenu bytu a co všechno bych měl zvážit při výběru lokality? Jaké otázky bych měl mít připravené pro makléře? Myslíte si, že je lepší mít s sebou někoho zkušenějšího, kdo mi pomůže udělat kvalifikované rozhodnutí? Vím, že je to velká investice a nechci litovat. Jaké další tipy nebo rady byste mi dali ohledně prohlídky bytu? Děkuji za všechny rady!

177 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2025
Jiří Bláha

Při prohlídce bytu se zaměř na pár věcí. Zkontroluj okna a dveře, jestli dobře těsní a netáhne. Otevři a zavři, poslouchej, jestli někde něco neskřípe. Elektrické zásuvky si vyzkoušej, ideálně zapoj něco, co funguje. Kohoutky otoč, jestli neteče voda nebo nejsou koroze. V koupelně koukni i na spáry mezi dlaždicemi, jestli nejsou plesnivé. Snaž se zjistit, jak je byt zateplený, to ovlivní náklady na energie.

Bezpečnostní aspekty taky nepodceňuj - zámky na dveřích by měly být kvalitní a okolí by mělo být dost osvětlené v noci. Zeptej se na sousedy a atmosféru v okolí – třeba jestli je tam klid nebo jaká je dostupnost služeb. Lokalita má velký vliv na cenu, takže se podívej i na dopravu a obchody v okolí.

Měj připravené otázky pro makléře ohledně stavu bytu, co všechno se na něm dělalo a jestli jsou nějaké plánované opravy. Dobré je mít sebou někoho zkušenějšího, protože ten ti může pomoct vidět věci, které ty přehlédneš. A hlavně se neboj na nic ptát! Je to velký krok a nechceš litovat.

169 slov
1.7 minut čtení
29. 6. 2024
Antonín Kučera

Při prohlídce bytu se soustřeď na pár důležitých věcí. Zkontroluj okna a dveře, jestli dobře těsní a netáhne, to je základ. Potom si projdi zásuvky, jestli fungují, a nezapomeň na vodovodní kohoutky – zkontroluj, jestli netečou a jestli je dostatečný tlak vody. Podívej se na stav podlah, stropů a zdí, jestli nejsou praskliny nebo vlhkost. Bezpečnostní zámky na dveřích by měly být v pořádku, pokud tam nejsou nějaké staré systémy, co se špatně zamykají. Osvětlení v okolí by mělo být taky solidní, aby ses večer bál. Sousedé hrají velkou roli – zeptej se na jejich chování a jak to tam chodí. Co se ceny týče, lokalita má obrovský vliv, hlavně na dopravu a služby v okolí. Měj připravený dotazy na makléře ohledně historie bytu a případných problémů. Vzít s sebou někoho zkušenějšího rozhodně doporučuji, může ti pomoct s věcmi, co třeba přehlédneš. Celkově buď obezřetný a klidně si dělej poznámky, abys to pak všechno porovnal.

155 slov
1.6 minut čtení
7. 6. 2024
Eliška Ondrová
Succeed.cz/Články/Investujete chytře
Investice do nemovitostí: Co musíte vědět před koupí?Objevte klíčové faktory a analýzy, které vám pomohou učinit informované rozhodnutí o investicích do nemovitostí. Naučte se, jak vybrat správný objekt,...
1000 slov
10 minut čtení
11. 9. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky