Nevýhody pasivního investování – proč se mu vyhnout?
Zajímá mě, co přesně je na pasivním investování špatně a proč bych se mu měl vyhnout. Uvědomuju si, že spousta lidí doporučuje právě tento přístup, ale mám pocit, že ne všechno, co se zdá jednoduché a bezstarostné, je nutně dobré. Když se dívám na trhy a jak se chovají investiční fondy, mám obavy z toho, že pasivní investování může znamenat, že člověk vlastně ztrácí kontrolu nad svými penězi. Mohlo by to třeba vést k tomu, že investoři přestanou sledovat trendy a události na trhu a nechají si ujít důležité příležitosti. Co když na trhu nastane propad a lidé si ani nevšimnou, že jejich peníze pomalu mizí? Taky mám pocit, že pasivní investoři často nevyužívají možnosti diverzifikace naplno a tím pádem riskují víc, než by mohli. Zajímalo by mě také, jestli je pravda, že pasivní strategie může být méně flexibilní v porovnání s aktivním investováním. Jak se vlastně dají využít výhody aktivního přístupu, když se člověk rozhodne pro pasivní? A co třeba poplatky a náklady spojené s pasivním investováním? Myslíte si, že se dá těmito nevýhodami nějak vyhnout nebo je lepší hledat jinou cestu? Rád bych slyšel názory ostatních na tohle téma.