Succeed.cz/Fórum/Jak postavit rozmanité investiční portfolio bez velkého kapitálu?

Jak postavit rozmanité investiční portfolio bez velkého kapitálu?

Zajímalo by mě, jak se dá vlastně sestavit dobré investiční portfolio, když člověk nemá moc peněz na start. Přemýšlím o tom, že bych chtěl začít investovat, ale mám pocit, že bez nějakého většího kapitálu to asi nejde. Jsou nějaké tipy nebo rady, jak rozložit investice, když mám třeba jen pár tisíc korun? Můžu investovat do akcí nebo ETF, i když nemám velké úspory? A co třeba alternativní investice jako crowfunding nebo kryptoměny, jak to funguje a jestli je to pro začátečníky vůbec vhodné? Hlavně bych chtěl mít rozmanité portfolio, abych minimalizoval riziko. Jaké jsou možnosti pro lidi jako já, kteří mají omezený rozpočet a chtějí se vrhnout do investování? Existují nějaké platformy nebo nástroje, které by mi mohly pomoci investovat s menším kapitálem? Předem díky za všechny rady!

128 slov
1.3 minut čtení
14. 7. 2022
Natálie Blažková

Mít rozmanité investiční portfolio s malým kapitálem je určitě možný. Začni tím, že si otevřeš účet na nějaké online broker platformě, co nabízí nízké poplatky. Existují i platformy, kde můžeš investovat do ETF, což jsou fondy, co drží různé akcie nebo jiné aktiva. Tím si rozložíš riziko, protože nekupuješ jen jednu akcii, ale vícero najednou.

Další možností jsou crowfunding platformy – tam můžeš investovat třeba do startupů nebo nemovitostí s menšími částkami. Je to riskantnější, ale potenciálně výnosné. A pak jsou tu kryptoměny – s malým kapitálem můžeš zkusit investovat do známějších coinů jako Bitcoin nebo Ethereum. Ale bacha, krypta jsou dost volatilní a riskantní, takže se s tím nenech zatáhnout do něčeho, čemu moc nerozumíš.

Důležité je mít plán a neinvestovat všechno do jedné věci. Rozlož si to na víc investic a uč se pořádně o tom, kam peníze dáváš. Časem se můžeš posunout dál a zvětšit si portfolio. Nenech se odradit tím, že začínáš s malým množstvím, každý nějak začínal.

161 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2024
Robert Janoušek

Investovat s malým kapitálem je určitě možné, ať už máš pár tisíc nebo i méně. Prvním krokem by mělo být otevření brokera nebo investiční platformy, která umožňuje investice s nízkými poplatky a minimálními částkami. Spousta moderních brokerů nabízí možnost investovat do ETF, což jsou fondy, které ti umožní rozložit riziko, protože investuješ do celého portfolia akcií najednou.

Pokud jde o akcie, můžeš zkusit i fractional shares (zjednodušeně řečeno, koupíš si jen část akcie), což je super pro lidi s omezeným rozpočtem. Pak jsou tu alternativní investice jako crowdfunding, kde můžeš investovat do projektů nebo start-upů s malými částkami. Ale pozor, tam je riziko mnohem větší.

Kryptoměny jsou další možností, ale tam je třeba být hodně opatrný. Když už do toho půjdeš, tak radši začni s menšími částkami a dobře si to prozkoumej. Základem je mít rozmanité portfolio, takže se neboj experimentovat s různými typy investic – akcie, ETF, crowdfunding nebo kryptoměny – ale vždycky měj na paměti to riziko.

Co se týče platforem, zkus nějaké populární jako Revolut nebo Fio banka, kde můžeš začít s nízkými částkami. Důležité je mít plán a nebát se začít pomalu.

183 slov
1.8 minut čtení
29. 1. 2024
Dominik Zlámal
Succeed.cz/Články/Dipločení někoho úspěšného
Investiční strategie miliardáře: Jak vybudovat komplementární portfolia na základě osvědčených metodObjevte tajemství investičních strategií nejbohatších mužů světa a jak tyto metody aplikovat na své vlastní investice. Získejte inspiraci a rady pro b...
1000 slov
10 minut čtení
19. 4. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky