Succeed.cz/Fórum/Jak najít dobrého mentora pro osobní rozvoj?

Jak najít dobrého mentora pro osobní rozvoj?

Když přemýšlím o svém osobním rozvoji, pořád se mi v hlavě honí myšlenka, jak je důležité mít dobrého mentora. Člověka, který už si tím vším prošel a může mě nasměrovat správným směrem. Jenže jak vlastně takového mentora najít? Mám pocit, že mnoho lidí kolem mě mluví o svých zkušenostech s mentory, ale já pořád nevím, kde začít. Je to snad jen o náhodě? Někdo říká, že nejlepší je hledat ve své profesi, třeba na nějakých síťových akcích nebo konferencích, ale co když tam nikoho nepotkám? Mám zkoušet oslovit lidi na LinkedInu, nebo je lepší hledat v rámci své firmy? A co třeba otázka vhodnosti? Jak poznám, že ten člověk je opravdu dobrou volbou pro mě a mé cíle? Vždyť každý mentor má jiný styl a přístup, takže co když se nakonec nebudeme shodovat v názorech? A co když ten mentor nebude mít dostatek času na mě? Existují vůbec nějaké tipy nebo triky, jak se dostat k lidem, kteří by mohli být skvělými mentory? Jaké signály bych měl sledovat, abych zjistil, že by mi ten konkrétní člověk mohl opravdu pomoci v mém osobním rozvoji a kariérním růstu? Mám si připravit nějaké otázky dopředu nebo se spolehnout na to, že konverzace prostě plynule vyjde? Taky by mě zajímalo, jak dlouho obvykle takové mentoringové vztahy trvají a co všechno obvykle zahrnují. Snad se mi podaří najít někoho inspirativního a motivujícího.

227 slov
2.3 minut čtení
26. 9. 2024
Simona Bláhová

Hledání dobrého mentora může být fakt výzva. První krok je určit, co přesně od mentora očekáváš. Vlastně si ujasni, jaké cíle chceš dosáhnout, a podle toho hledej. Oslovovat lidi na LinkedInu rozhodně není špatný nápad, většina lidí tam je otevřená novým kontaktům. Můžeš také zkusit různé networkingové akce, ale to se může lišit podle toho, co hledáš. Třeba konference nebo oborové meetupy jsou dobré příležitosti, jak potkat inspirativní lidi.

Když už najdeš někoho, kdo tě zaujme, zkus s ním mít krátkou schůzku na kafe nebo videohovor. Uvidíš, jak si sednete a jestli vám to jde. Připrav si pár otázek dopředu, ale neboj se nechat konverzaci plynout přirozeně. Je důležitý sledovat, jak reagují na tvé otázky a jestli mají čas a chuť ti věnovat pozornost.

Mentoringové vztahy můžou trvat od pár měsíců do několika let, záleží na tom, co potřebuješ a kolik času oba máte. Obvykle zahrnují pravidelné schůzky, diskuze o tvém pokroku a feedback na tvoje kroky. Takže klidně oslovuj lidi a nezapomeň – nejlepší mentor nemusí být ten s nejvíc zkušenostmi, ale ten, kdo tě opravdu pochopí a podpoří v tom, co děláš.

183 slov
1.8 minut čtení
22. 6. 2024
Jarmila Stehlíková

Když hledáš mentora, tak fakt záleží na tom, co přesně chceš. Nejlepší je začít tam, kde už se pohybuješ – v práci nebo na akcích, co se týkají tvé profese. Když potkáš někoho inspirativního, neboj se ho oslovit, třeba i na LinkedInu. Hlavně si dej pozor na to, aby ten člověk měl zkušenosti, které tě zajímají, a byl ochotný ti věnovat čas. Zkus si předem připravit pár otázek, aby to nevypadalo jako úplná improvizace. A sleduj signály – jestli je ten člověk otevřený a ochotný sdílet. Mentoring může trvat od pár měsíců po roky, záleží na vás obou. Klíčový je dobrý vztah a vzájemná motivace. Takže klidně zkoušej různé lidi a hledej toho pravého! Nezapomeň, že někdy to chce i trochu štěstí.

122 slov
1.2 minut čtení
10. 8. 2024
Eliška Doleželová
Succeed.cz/Články/Dipločení někoho úspěšného
Osobní rozvoj skrze mentoring: Případová studie úspěšného CEOObjevte, jak mentoring změnil kariéru úspěšného CEO a jak osobní rozvoj může transformovat váš profesní život.
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky