Succeed.cz/Fórum/Jaký je klíč k úspěšnému jednání?

Jaký je klíč k úspěšnému jednání?

V dnešním rychle se měnícím světě podnikání a kariérního růstu se čím dál víc lidí snaží najít ten správný recept na úspěch. Zajímalo by mě, co si vlastně myslíte o tom, co dělá jednání úspěšným? Je to snad schopnost přesvědčit druhou stranu, umění komunikace nebo něco úplně jiného? Jaké dovednosti považujete za zásadní, když se snažíte dosáhnout svých cílů v profesním životě? Může to být i něco tak jednoduchého jako důvěra ve vlastní schopnosti nebo správné načasování? Když se podíváme na různé příklady úspěšných lidí, zdá se, že každý z nich má svůj vlastní přístup a strategii. Jakou roli hraje příprava před jednáním? Měli bychom se řídit nějakými konkrétními principy nebo intuicí? A co empatické naslouchání, hraje v tom také roli? Jak důležité je pochopit perspektivu druhé strany? Myslíte si, že klíčem k úspěchu je také přizpůsobivost a flexibilita během samotného jednání? Jak moc je důležité umět reagovat na neočekávané situace a změny v průběhu diskuze? Hledám názory na to, co všechno obnáší úspěšné jednání a jaké zkušenosti máte vy sami. Co vám pomohlo dosáhnout vašich cílů a jaké chyby jste naopak udělali, kterých byste se v budoucnu rádi vyvarovali? Těším se na vaše myšlenky a zkušenosti!

197 slov
2 minut čtení
28. 12. 2023
Věra Jonášová

Úspěšný jednání je asi o víc než jen o přesvědčování. Důležitá je komunikace, ale i schopnost naslouchat a chápat, co chce druhá strana. Bez přípravy se těžko dosahuje dobrých výsledků. Měli byste mít jasnou představu o svých cílech, ale i o tom, co by mohlo zajímat protistranu. Empatie a schopnost reagovat na neočekávané situace jsou klíčové. Flexibilita dává prostor pro úpravy plánu v průběhu jednání. Když člověk ukáže, že rozumí potřebám druhé strany, může to výrazně pomoct. A důvěra ve vlastní schopnosti? To je snad základ – když střílíte s nízkou sebejistotou, pravděpodobně neuděláte nejlepší dojem. Každý má svůj přístup, ale myslím, že kombinace přípravy, naslouchání a přizpůsobivosti je to, co může přinést úspěch.

114 slov
1.1 minut čtení
22. 4. 2021
Marie Machová

Úspěšný v jednání je podle mě hlavně o kombinaci několika faktorů. Důvěra v sebe sama hraje obrovskou roli – když věříte, co říkáte, dokážete lépe přesvědčit druhé. Komunikace je samozřejmě klíčová, ale ještě důležitější je naslouchání. Když víte, co druhá strana chce, můžete lépe reagovat na jejich potřeby a přizpůsobit své argumenty. Příprava před jednáním je nezbytná, ale někdy se prostě musíte umět přizpůsobit situaci a improvizovat. Flexibilita je důležitá, protože ne všechno jde podle plánu. A co se týče chyb – určitě jsem už párkrát jednal příliš agresivně nebo naopak pasivně, což mi nikdy nepomohlo. Takže najít správnou rovnováhu mezi asertivitou a empatií je podle mě to pravé ořechové.

110 slov
1.1 minut čtení
11. 7. 2022
Miroslav Hrdlička
Succeed.cz/Články/Dipločení někoho úspěšného
Umění efektivní komunikace podle slavných podnikatelů: Jak zlepšit své dovednostiObjevte, jak efektivní komunikace ovlivňuje úspěch a jak se inspirovat technikami slavných podnikatelů pro zlepšení vašich komunikačních dovedností.
1000 slov
10 minut čtení
24. 9. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky