Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám dluhy a nevím, jak je splatit?

Co dělat, když mám dluhy a nevím, jak je splatit?

Mám takový problém a nevím si s tím rady. Před časem jsem si vzal půjčku, abych pokryl nějaké výdaje, ale teď se mi to všechno začíná sčítat. Mám pocit, že mi z toho jde hlava kolem. Každý měsíc mi chodí upomínky a já se bojím, že se dostanu do situace, kdy už nebudu mít šanci to splatit. Zkoušel jsem si sestavit rozpočet, ale pořád mi to vychází tak, že nemám dost, abych pokryl všechny závazky. A co je horší, mám také kreditní kartu a tam se mi dluhy hromadí ještě rychleji. Nechci skončit v nějakém exekučním řízení nebo v úpadku, ale nevím, co dělat. Zkoušel jsem se poradit s rodinou, ale nikdo mi neporadil nic konkrétního. Myslíte si, že by mohl pomoci osobní bankrot? Nebo jakýkoliv jiný způsob řešení? Jaký je vlastně proces oddlužení a co všechno obnáší? Také bych chtěl vědět, jestli je lepší jít do nějaké poradny nebo se obrátit přímo na věřitele a snažit se domluvit na splátkovém kalendáři. Opravdu se bojím toho stigmatu spojeného s dluhy a nechci být považován za nezodpovědného člověka. Jak mohu začít znovu a stavět na pevných základech? Je vůbec možné tohle všechno zvládnout a vrátit se zpět do normálního života? Jaké jsou vaše zkušenosti s podobnými situacemi? Děkuji všem za rady.

210 slov
2.1 minut čtení
13. 12. 2024
Emil Šrámek

Zdravím, tohle je vážně těžká situace a chápu, jak se cítíš. V první řadě se neboj oslovit odborníky na dluhy, třeba nějakou bezplatnou poradnu nebo finančního poradce. Ti ti můžou pomoct udělat si jasnější přehled o tvých příjmech a výdajích a najít cestu, jak se z toho dostat. Osobní bankrot může být možnost, ale má svá pravidla a důsledky, tak to prozkoumej dobře. Můžeš taky zkusit kontaktovat své věřitele a domluvit se s nimi na splátkovém kalendáři, většinou jsou ochotni jednat, pokud vidí snahu. Hlavně neseď s tím sám a snaž se situaci aktivně řešit, i když je to děsivý. Neni to konec světa, spousta lidí si tím prošla a dokázali se postavit zpátky na nohy. Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
24. 12. 2024
Helena Koubová

Tak tohle je fakt těžká situace. Mně se to taky stalo, když jsem si vzal půjčku a pak to šlo z kopce. Zkusím ti poradit, co by mohlo pomoct. V první řadě, klíčový je udělat si fakt dobrý rozpočet. Zjisti, kolik vyděláváš a kolik doopravdy utrácíš. Pak si sepiš všechny dluhy - kdo, kolik a do kdy. Možná zkus najít nějaké výdaje, které můžeš omezit, aby ti zbylo víc na splácení.

Co se týče osobního bankrotu - to je fakt velký krok a není to vždycky nejlepší řešení. Ale pokud to fakt nezvládáš, tak bys měl zvážit možnost oddlužení. To obnáší splácet nějakou část dluhů po dobu několika let a pak ti zbytek odpustí.

Myslím, že bys mohl zkusit i poradnu pro dlužníky. Ti mají zkušenosti a poradí ti, jak na to. Můžeš taky zkusit jednat s věřiteli – mnohdy jsou ochotni udělat splátkový kalendář nebo snížit úroky, když vidí, že se snažíš.

Nezůstávej na to sám a neboj se požádat o pomoc – to fakt není žádná ostuda. Nakonec, můžeš tuhle situaci zvládnout a začít znovu. Hodně štěstí!

177 slov
1.8 minut čtení
25. 12. 2024
Viktor Novotný
Succeed.cz/Články/Finanční gramotnost
Pět nejčastějších chyb v osobních financích a jak se jim vyhnoutObjevte pět nejčastějších chyb, které lidé dělají při správě svých financí, a zjistěte, jak se těmto chybám vyhnout. Naučte se efektivně řídit své oso...
1000 slov
10 minut čtení
6. 4. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky