Succeed.cz/Fórum/Co to jsou REITs a jak mi mohou přinést pasivní příjem?

Co to jsou REITs a jak mi mohou přinést pasivní příjem?

Zajímalo by mě, co vlastně znamenají ty zkratky REITs, o kterých se teď všude mluví. Slyšel jsem, že je to nějaký způsob investování do nemovitostí, ale moc tomu nerozumím. Jak to funguje? Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto typu investice a jak bych mohl začít? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak mi REITs mohou pomoci s pasivním příjmem. Mám pocit, že pasivní příjem je něco, co bych měl mít na paměti, když přemýšlím o svých financích. Mohli byste mi vysvětlit, jestli je to skutečně dobrý způsob, jak vydělávat peníze bez toho, abych musel neustále pracovat? A co potřebuji vědět, když chci investovat do REITs? Máte nějaké tipy nebo doporučení pro nováčky? Děkuji za jakoukoli pomoc!

117 slov
1.2 minut čtení
7. 1. 2024
Matěj Štěpán
Matěj Štěpán

REITs jsou zkratka pro Real Estate Investment Trusts, což jsou v podstatě fondy, které investují do nemovitostí. Funguje to tak, že tyhle společnosti shromažďují peníze od investorů a pak investují do různých typů nemovitostí jako jsou kanceláře, byty nebo obchodní prostory. Důležité je, že většina zisku z těchto nemovitostí se musí vyplácet jako dividendy investorům, takže to může být skvělý způsob, jak získat pasivní příjem.

Výhody? No, nemusíš si kupovat nemovitosti sám, což bys musel řešit údržbu a další starosti. REITs ti umožňují diversifikaci investic bez velkého kapitálu. Ale pozor, nevýhody jsou taky - ceny akcií REITů můžou kolísat jako cokoliv jiného na burze a nemusí vyplácet dividendy vždycky.

Pokud chceš začít, můžeš si otevřít účet u brokera a kupovat akcie REITů jako jakýkoliv jiný akciový titul. Doporučuji se podívat i na výkonnost jednotlivých REITů a jaké nemovitosti vlastní. Je dobrý mít nějaké základy o tom, co děláš, ale celkově to není tak složitý, jak to vypadá. Hlavně se nenech odradit a začni malými částkami.

164 slov
1.6 minut čtení
10. 2. 2024
Aleš Pazdera
Aleš Pazdera

REITs jsou zkratka pro Real Estate Investment Trusts, což jsou společnosti, které vlastní a spravují nemovitosti. Když investuješ do REITů, vlastně kupuješ podíl ve firmě, která pronajímá nebo prodává nemovitosti. To ti umožňuje zisk z nemovitostí bez nutnosti je osobně vlastnit nebo spravovat.

Co se týče pasivního příjmu, REITy často vyplácejí vysoké dividendy, protože jsou povinny většinu svého zisku rozdávat akcionářům. Takže dostáváš pravidelný příjem, aniž bys musel aktivně pracovat. Samozřejmě, jako každá investice to má i svá rizika - trh s nemovitostmi může kolísat a výkonnost REITů se může lišit.

Pokud chceš začít, můžeš si otevřít účet u brokerské firmy a koupit akcie REITů. Je dobré si udělat průzkum a zjistit, které REITy by ti mohly vyhovovat – zaměř se třeba na ty, co mají stabilní historii vyplácení dividend.

Tipy pro nováčky? Neboj se začít s malým množstvím peněz a rozlož si investice do více REITů, abys snížil riziko. A hlavně sleduj trh a buď připraven na možné výkyvy. Investování do REITů může být fajn způsob, jak si zajistit nějaký ten pasivní příjem.

172 slov
1.7 minut čtení
12. 2. 2024
Dana Vorlová
Dana Vorlová