Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, když je investice riziková?

Jak zjistit, když je investice riziková?

Nedávno jsem se začal více zajímat o investování a neustále mě trápí otázka, jak vlastně rozpoznat, kdy je nějaká investice příliš riziková. Slyšel jsem, že některé trhy mohou být nestabilní nebo že určité sektory jsou momentálně v úpadku, ale jak to všechno poznat na vlastní pěst? Jaké ukazatele bych měl sledovat, abych si byl jistý, že do něčeho opravdu nevkládám peníze zbytečně? Mám na mysli nejen akcie a kryptoměny, ale třeba i nemovitosti nebo start-upy. Když se podívám na nějakou investici, jaké faktory bych měl brát v úvahu? Existují nějaké konkrétní metody analýzy nebo dokonce aplikace, které mi mohou pomoci posoudit riziko? Jak se dá zjistit, jestli je investice výhodná nebo jestli bych si měl raději hledat něco méně riskantního? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké signály, že by člověk měl rychle vystoupit z investice, než bude pozdě. Rád bych se dozvěděl od zkušenějších investorů, co si o tom myslí. Jak jste schopni rozpoznat riziko a co doporučujete těm, kteří se chtějí vyhnout zbytečným ztrátám?

166 slov
1.7 minut čtení
19. 4. 2024
Oldřich Netolický

Když chceš poznat, jestli je investice riziková, tak si dej pozor na pár věcí. Sleduj tržní trendy – jestli se nějaký sektor propadá nebo naopak roste, může to hodně napovědět. Důležitý jsou také finanční ukazatele společnosti, jako je P/E ratio, dluhy a cash flow. Zjisti si, jak daná firma hospodaří a jak se jí dařilo v minulosti. U kryptoměn je dobrý sledovat volatilitu – čím víc skáče cena, tím víc riskuješ.

Nedívej se jen na potenciální zisk, ale i na možný výpadek. Pokud investuješ do start-upu, zjisti si, kdo za ním stojí a jaké má zkušenosti. U nemovitostí sleduj lokalitu a tržní ceny v okolí. Pokud se něco začíná kazit, třeba klesající hodnota nemovitosti nebo negativní zprávy o firmě, je lepší se zamyslet nad vystoupením z investice.

Existujou i různé aplikace a platformy, který ti můžou pomoct s analýzou. Jen měj na paměti, že žádná metoda není stoprocentní. A hlavně – nevkládej do něčeho prachy, co bys nemohl postrádat.

158 slov
1.6 minut čtení
3. 1. 2025
Kamila Koubová

Když chceš zjistit, jestli je investice riziková, tak se určitě zaměř na pár základních věcí. První je volatilita – čím víc kolísá cena, tím větší riziko. U akcií sleduj ukazatele jako P/E ratio, dividendy a celkový výkon firmy. U kryptoměn to bývá ještě divočejší, tam sleduj trend a objem obchodů.

Co se týče nemovitostí, tak se dívej na lokalitu, tržní ceny a ekonomické podmínky v dané oblasti. U start-upů je to o týmu a jejich nápadu – pokud jsou ve vysoce konkurenčním sektoru, může to být i riskantní.

Můžeš si taky nastavit stop-loss příkazy, což ti pomůže vytáhnout peníze dřív, než to začne padat. A když vidíš, že firma má špatné zprávy nebo ztrácí zákazníky, možná bys měl uvažovat o tom vystoupit.

Důležité je mít rozložené investice – nesázej všechno na jednu kartu. A nezapomeň, riziko a výnos jdou ruku v ruce, takže pokud chceš velké zisky, musíš počítat i s rizikem. Když si pak uděláš domácí úkoly a budeš sledovat tyhle signály, tak bys měl být schopný odhadnout, kdy je lepší se stáhnout nebo jít do toho.

176 slov
1.8 minut čtení
15. 1. 2025
Alois Štěpánek
Succeed.cz/Články/Finanční gramotnost
Jak správně hodnotit riziko při investování: Klíčové principyTento článek se zaměřuje na klíčové principy hodnocení rizika při investování a praktické tipy, jak je aplikovat. Zjistěte, jak správně posoudit rizik...
1000 slov
10 minut čtení
12. 3. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky